Kapetan Dragan kažnjen samicom u Lepoglavi

Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan, kažnjen je sa 30 dana samice u hrvatskom zatvoru u Lepoglavi zbog navodnog obraćanja srpskim medijima putem pisama. Njegov advokat Dragan Palibrk u izjavi za Tanjug ukazuje da se Vasiljković nije nijednom obratio medijima, već isključivo njemu.

Prema oceni advokata Palibrka, nezakonito je kažnjen samicom samo zato što je ukazivao na težak položaj svih srpskih osuđenika u hrvatskom zatvoru, a ne jer je navodno prekršio zatvorska pravila.

"Vasiljković nije na bilo koji način komunicirao sa srpskim medijima, pa ni sa listom Informer, u kojem su ta pisma objavljena, već je pisma slao meni kao svom prijatelju i advokatu. Ja sam smatrao da bi, s obzirom na činjenicu kako se katastrofalno postupa prema zatvorenicima srpske nacionalnosti, i bilo bitno i potrebno da se javnost sa tim upozna", naglasio je Palibrk.

Dodao je da je lično njegova odluka kao Vasiljkovićevog advokata da obavesti javnost u Srbiji o svemu što on i drugih 40 zatvorenika srpske nacionalnosti trpe u Lepolavi.

Vasiljković je osuđen na 13 i po godina zatvora zbog ratnih zločina nad civilima i ratnim zarobljenicima u Hrvatskoj.

Kazna mu ističe 20. marta 2020. godine. Jedna molba za uslovni otpust mu je već odbijena.

To je, kako kaže Palibrk, još jedna stvar na koju mu je Vasiljković ukazao, jer se većini zatvorenika hrvatske nacionalnosti, skoro po pravilu, uslovni otpust odobrava posle dve trećine odležane kazne.

"Ako si Srbin možeš da odležiš i 97 odsto kazne, ali ne budeš pušten. To je još jedna od simptomatičnih pojava koje se dešavaju ljudima na izdržavanju kazni u hrvatskim zatvorima, a koji su srpske nacionalnosti", ukazao je beogradski advokat.

broj komentara 3 pošalji komentar
(utorak, 18. jun 2019, 09:17) - anonymous [neregistrovani]

Šteta

kapetana dragana.
A lepo je služio.

(ponedeljak, 17. jun 2019, 22:26) - anonymous [neregistrovani]

To se moze samo

u Hrvatskoj dogoditi. Gadljivo primitivno.

(ponedeljak, 17. jun 2019, 19:13) - anonymous [neregistrovani]

Necemo daleko dogurati...

A Srbija cuti i pusta njihove 'branitelje' na slobodu...