Crna Gora, Mandiću i Kneževiću po pet godina zatvora u slučaju "Državni udar"

Sudsko veće Višeg suda u Podgorici proglasilo je krivim sve optužene za slučaj terorizma na izborni dan u Crnoj Gori oktobra 2016. godine, a lidere opozicionog Demokratskog fronta Andriju Mandića i Milana Kneževića osudio na po pet godina zatvora.

Mandića i Kneževića se nisu pojavili u sudnici na izricanju presude u predmetu koji je u javnosti pozantiji kao slučaj "Državni udar".

Vozač DF Mihailo Čađenović osuđen je na godinu i šest meseci zatvora, a u kaznu će biti uračunato i vreme provedeno u zatvoru.

Najveća kazna, za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. godine i stvaranje kriminalne organizacije, izrečena je ruskim državljanima Eduardu Šišmakovu i Vladimiru Popovu u trajanju od 15, odnosno 12 godina zatvora.

Za krivična dela terorizam u pokušaju putem pomaganja i stvaranje kriminalne organizacije optuženi su srpski državljani: Bratislav Dikić na kaznu od osam godina, a Pedrag Bogićević na sedam godina zatvora, Nemanja Ristić na sedam godina, Srboljub Đorđević i Milan Dušić na po godinu i po zatvora, Branka Milić na tri godine, Dragan Maksić na godinu i devet meseci zatvora. Kristina Hristić osuđena je na uslovnu kaznu zatvora.

"Svaki član kriminalne organizacije imao je unaprijed određen zadatak i ulogu, a u djelovanju kriminalne organizacije postojala je spremnost za primjenu nasilja i zastrašivanja, pri čemu su svi uračunljivi i svjesni svoga djela htjeli njegovo izvršenje i znali da je njihovo djelo protivpravno", saopštila je sudija Suzana Mugoša.

Presuda je prvostepena i optuženi će imati pravo žalbe. 

Uoči izricanja presude oko zgrade Višeg suda pojačane su mere bezbednosti. Postavljena je ograda, a Njegoševa ulica je zatvorena.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво