Usaglašena trasa auto-puta Sarajevo–Beograd kroz BiH

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik je saopštio koji je predlog za trasu auto-puta Sarajevo–Beograd. Prema njegovim rečima, auto-put bi trebalo da se prostire od Rače, preko Bijeljine, Brčkog, od Lončara prema Tuzli i da se spušta prema Sarajevu, da ide preko Pala, Rogatice, Višegrada i da se tu pravi konekcija za Goražde.

Milorad Dodik je, nakon sastanka sa nadležnim ministrima u BiH u vezi sa ponudom Turske za izgradnju mreže auto-puteva u BiH, rekao da je usaglašena jedinstvena trasa koja će biti formalno predložena turskim vlastima.

RTRS prenosi navode banjalučkih medija da je Dodik rekao da će ta trasa auto-puta Sarajevo–Beograd biti formalno ucrtana u kartu BiH u narednim danima kako bi na Predsedništvu BiH mogli to prihvatiti kao jedinstven predlog, nakon čega će biti upućen Turskoj na dalje odlučivanje.

"Zahvaljujući naporima svih, usaglasali smo da ta trasa ide od Rače, preko Bijeljine, Brčkog, od Lončara prema Tuzli i spušta se prema Sarajevu, ide preko Pala, Rogatice, Višegrada i tu se pravi konekcija za Goražde", rekao je Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu.

Dodik je dodao da će se sve to uklopiti u ono što se već radi u Republici Srpskoj.

"Ovo je veliki investicioni poduhvat. Preliminarno se govori o tri milijarde evra, sa nekoliko desetina tunela, mostova... Bilo je neophodno da utvrdimo jedinstvenu trasu", naveo je Dodik.

Dodik je zahvalio ministrima što su dali doprinos da bude kvalitetan sastanak koji je održan u sedištu Republike Srpske u Istočnom Sarajevu.

"Ukoliko trasa od Gradiške preko Doboja dalje prema Sarajevu, Višegradu, Nišu i Srbiji bude stavljena u funkciju u profilu auto-puta, put od Ljubljane do Soluna bio bi kraći za 200 kilometara i tu je ta razvojna šansa. Države moraju da prave puteve jer velikim putevima ljudi dolaze, a malim putevima odlaze. Moramo da pravimo auto-puteve", poručio je Dodik.

Predsedavajući Predsedništva BiH sastao se sa resornim ministrima iz Srpske, Federacije BiH i Saveta ministara u tehničkom mandatu radi razgovora o ponudi Turske za izgradnju mreže auto-puteva u BiH.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво