Atina: Protest zbog Prespanskog sporazuma, sedmoro uhapšeno, 25 policajaca povređeno

Na demonstracijama u Atini protiv Prespanskog sporazuma o promeni imena Makedonije izbili su sukobi. Bilans nereda – sedmoro uhapšeno, 25 policajaca povređeno.

Učesnici protesta su bakljama, "molotvljevim koktelima", kamenicama, farbom i drugim predmetima zasuli policiju koja je odgovorila suzavcem, prenosi AP.

Protesti su održavani ispred grčkog parlamenta, a pojedini demonstranti su pokušali da se popnu na stepenice zgrade, ali ih je policija odbila.

Jedan muškarac, ogrnut grčkom zastavom, napao je velikom palicom policiju, dok su drugi zamahivali zastavama sa drvenim jarbolima i udarili policajce.

Sedam osoba je uhapšeno, a 25 policajaca je povređeno.

Na početku protesta okupljenima se obratio bivši grčki premijer Antonis Samaras rečima da se protestvuje 'radi onog za šta znamo da je pravedno', prenosi Katimerini, podsećajući da Samaras oduvek zastupa "tvrd" stav u pogledu imena Makedonije.

Organizatori su se nadali da će broj demonstranata premašiti 600.000, ali je policija saopštila da ih je bilo oko 60.000.

Oni se protive zbog Prespanskog sporazuma koji su Grčka i Makedonija potigle u junu prošle godine, a koji iziskuje da bivša jugoslovenska republika promeni ime u Severna Makedonija, a da zauzvrat Grčka više ne postavlja prepreke na putu te zemlje ka pridruživanju NATO-u. 

Demonstranti su prtestovali ispred zgrade grčkog parlamenta za koji se očekuje da sutra počne raspravu o ratifikaciji i da do petka glasa o tome.

Oko 300 anarhista organizovalo je u Atini kontramiting, a policija je podigla barijere kako bi sprečila sukobe.

Okupljanje anarhista proteklo je pretežno mirno, osim što su spalili jedan automobil, prenosi AP.

Na severu Grčke, poljoprivrednici su, u znak solidarnosti sa protestima u Atini protiv Prespanskog sporazuma, blokirali auto-put koji vodi ka granici sa Makedonijom.

Cipras: Ratifikacija Prespanskog sporazuma patriotska dužnost

Grčki premijer Aleksis Cipras smatra da je Prespanski sporazum istorijski sporazum i za Atinu i za Skoplje i poručuje da ratifikacija dogovora predstavlja patriotsku dužnost.

Cipras je, u objavljenom intervjuu za grčki list Avgi, optužio lidera najveće opozicione stranke Nove demokratije Kirijakosa Micotakisa za obmanjivanje javnosti i opasno poigravanje sa ekstremnom desnicom i politikom mržnje radi dobijanja privremene koristi na izborima.

Cipras je povodom protesta koji se održavaju u Atini rekao da u demokratskom društvu građani imaju pravo na mirne demonstracije i da o tome nema pregovora.

Cipras je, međutim, naglasio da se uopšte ne slaže sa stavovima da je fašista svako ko je protiv Prespanskog sporazuma.

"Verujem da je dužnost svakoga da izoluje ekstremističke grupe koja će pokušati da manipulišu tim skupom i da se klone slogana mržnje. Imali smo dosta građanske mržnje u istoriji ove zemlje. Konfrontacije treba rešavati argumentima i dijalogom", poručio je Cipras, prenela je agencija ANA.

Kancelarija Aleksisa Ciprasa u svom saopštenju za sukobe je optužila ekstremističke elemente i članove krajne desničarske Zlatne zore.

U međuvremenu, najveća grčka opoziciona stranka Nova demokratija za sukobe je optužila  Ciprasovu vladu i zatražila ostavku ministara zaduženih za bezbednosne snage.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво