Zvizdić: Hrvatska i Srbija da reše pitanje granice s BiH

Predsedavajući Saveta ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić uputio je inicijativu Hrvatskoj da ratifikuje, a Srbiji da potpiše Ugovor o granici sa BiH, prenosi "Kliks".

Denis Zvizdić je u opširnom obrazloženju tog poziva prvo ukazao na "ukupnu atmosferu na prostoru Zapadnog Balkana.

Prema njegovim rečima, ta atmosfera je u poslednje vreme obeležena "provokacijama, javnim verbalizovanjem opasnih secesionističkih namera, falsifikovanjem istorije, negiranjem genocida u Srebrenici i glorifikovanjem ratnih zločina(ca), zloslutnim idejama o crtanju novih granica na bazi etničkih principa, tendencioznim i zlonamernim povezivanjem BiH sa odnosom između Srbije i Kosova, neprihvatljivim carinskim nametima i barijerama suprotno odredbama važećih sporazuma, uzurpacijom imovine, kršenjem međunarodnih konvencija i neprihvatanjem presuda međunarodnih sudova, mešanjem u unutrašnje stvari i sličnim nedobrosusedskim aktivnostima i porukama".

"Smatram da je vreme, i to upravo sada, da se promene trenutne paradigme ponašanja koje vode u slepu ulicu, jer ono što je najviše potrebno Zapadnom Balkanu nisu nove hegemonističke politike i podele, nego pozitivan politički dijalog, mir, međusobna saradnja i napredak", poručio je Zvizdić.

Izneo je tvrdnju da je "potpuno jasno, i bezbroj puta praktično i institucionalno dokazano, da BiH u potpunosti poštuje suverenitet i teritorijalni integritet svojih suseda, a verodostojnost ovakvog stava je pokazana kroz potpisivanje sporazuma o granici sa Crnom Gorom i kroz konkretne predloge i iskrenu nameru da se isti pravni akt ratifikuje, odnosno ispregovara i potpiše i sa drugim susedima".

"Poznato je da je Ugovor o državnoj granici između BiH i Republike Hrvatske potpisan 1999. godine i da se isti, iako nije ratifikovan, primenjuje, dok sa Republikom Srbijom takav ugovor, još uvek, nije ispregovaran. Zato ponovo pozivam Hrvatsku da ratifikuje potpisani ugovor o granici sa BiH, a Srbiju da sa Bosnom i Hercegovinom, a u cilju jačanja međusobne saradnje, mira i stabilnosti, u najkraćem roku potpiše međudržavni Ugovor o granici", kazao je Zvizdić.

Navodi da je "Bosna i Hercegovina, kao viševekovna istorijska činjenica, sa svojom neuništivom kulturološkom isprepletenošću, 22. maja 1992. godine postala članica Ujedinjenih nacija, čime je priznata kao suverena država u postojećim granicama" i da je "ista stvar i sa susedima BiH".

"Zbog toga bi međusobnim potvrđivanjem međunarodno priznatih granica prestale spekulacije o teritorijalnim pretenzijama, otcepljenjima, podelama, etničkim razmenama teritorija i skrivenim, ali nažalost, još uvek živim namerama stvaranja 'velikih' država", poručio je Zvizdić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво