BiH, do diplome za 17 dana

Novinarka bosanskohercegovačkog "Žurnala" Azra Omerović uspela je da stekne "diplomu" srednje medicinske škole iz Sanskog Mosta za 17 dana, a da pritom nije prisustvovala nijednom času. Lažnu diplomu, koja košta 2.500 konvertibilnih maraka, nabavio je posrednik. Tokom primopredaje, shvatio je da je bio predmet novinarskog istraživanja i da su novinari snimali sve razgovore sa njim.

Nakon što je 20. decembra prošle godine predala dokumenta, Omerovićeva je "završila" školu i dobila diplomu sa svedočanstvima za sva četiri razreda 3. januara – sa vrlo dobrim uspehom, prenosi Indeks.

Na diplomi Medicinske tehničke škole iz Sanskog Mosta piše da je učenica Azra Omerović upisala "prekvalifikaciju" 22. novembra 2016. godine, a da je uspešno završila školovanje 15. novembra 2018. godine.

Prema svedočanstvima, uspešno je položila anatomiju i fiziologiju, higijenu sa zdravstvenom zaštitom, mikrobiologiju, medicinsku psihologiju, zarazne bolesti, patologiju, hirurgiju, farmakologiju i da je završila i praktičnu nastavu.

Priča počinje novembra prošle godine, kada je redakcija Žurnala dobila dokumentaciju policijskih i pravosudnih agencija u kojoj se navodi da se na području Federacije BiH prodaju diplome srednjih škola i da sve ima veze sa Centrom za obrazovanje iz Širokog Brijega, iza koga stoje biznismeni bliski Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ) u BiH, navodi Indeks.

Dokumenta pokazuju da je novac iz Širokog Brijega korišćen za osnivanje srednjoškolskih i visokoobrazovnih institucija u BiH, a da se u tim ustanovama izdaju sumnjive diplome.

Navode se, kako prenosi Indeks, imena posrednika koji su delovali u određenim gradovima i koji su za novac nabavljali diplome.

Za sarajevski region zadužen je bio Senad Pehlivanović iz Fojnice. Omerovićeva je sa njim obavila kratak razgovor telefonom, a prvi put su se sastali u Sarajevu.

Kako joj je rečeno u školi, za prekvalifikaciju je neophodno najmanje godinu dana. Međutim, Pehlivanović je to mogao da obezbedi dosta brže, uz cenu od 2.500 konvertibilnih maraka (oko 1.200 evra) namenjenih "direktorima i ostalima".

Novinarka je na sastanku sa Pehlivanovićem odbila da mu unapred preda novac, te je on rekao da će morati da "traži alternativna rešenja" i da ovaj put neće ići preko Širokog Brijega.

Na istom sastanku, novinarka je dobila "specijalni broj telefona", koji je namenjen za dogovore oko diploma.

Redakcija Žurnala došla je u posed listinga poziva, koji dokazuju da je Pehlivanović sa tog broja zvao isključivo Centar za obrazovanje iz Širokog Brijega.

Pehlivanović je novinarki tada rekao da će najkasnije do 15. januara dobiti diplomu srednje medicinske škole na svoje ime.

Novinarska ekipa se predstavila posredniku tokom primopredaje

Omerovićeva 2. januara u 14.46 dobija poruku od Pehlivanovića da je sve gotovo, a primopredaja je zakazana za 3. januar.

On se 3. januara na zakazanom mestu pojavio sa svedočanstvima i diplomom o završenoj Medicinskoj tehničkoj školi iz Sanskog Mosta – overenom, sa vodenim žigom i čitkim potpisima, kao i sa ocenama predmeta koje novinarka nikada nije ni pohađala.

Nakon primopredaje, novinarska ekipa se predstavila Pehlivanoviću, a sve je snimljeno.

"Gospodine Pehlivanoviću, nažalost, niste uhapšeni. Mi smo ovo završili samo da pokažemo da radite ovaj posao. Samo smo hteli da pokažemo da se ovo radi i da Tužilaštvo ćuti", rekao je novinar koji je došao za sto za kojim je Pehlivanović sedeo sa novinarkom kojoj je pribavio diplomu.

Pehlivanović nije ništa odgovorio, prenosi Indeks.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво