Uhapšen Medojević, Knežević ne izlazi iz parlamenta

Podgorički Viši sud odredio je pritvor poslanicima opozicionog Demokratskog fronta Milanu Kneževiću i Nebojši Medojeviću, zbog odbijanja da svedoče u predmetima Specijalnog državnog tužilaštva. Medojević je sproveden u zatvor u Spužu, dok Knežević odbija da napusti parlament i da se neće dobrovoljno predati policiji.

Medojević, koji je i predsednik opozicionog Pokreta za promjene, uhapšen je po nalogu Višeg suda u Podgorici u predmetu povodom tvrdnji o primanju i davanju mita, saopštio je MUP Crne Gore.

Medojević je uhapšen bez ukidanja imuniteta i sproveden u Zavod za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS) u Spužu.

Viši sud u Podgorici odredio je Medojeviću pritvor u trajanju do dva meseca jer je odbio da svedoči u predmetu formiranom u Specijalnom državnom tužilaštvu zbog javno izgovorenih tvrdnji da navodno zna da bivšem gradonačelniku Podgorice neće biti određen pritvor iz razloga što je Glavni specijalni tužlac primio mito u iznosu od 100.000 evra, navodi se u saopštenju dostavljenom Tanjugu.

Medojević je uhapšen kasno sinoć posle izlaska iz Skupštine, a nakon što su poslanici parlamenta usvojili rezoluciju kojom se proglašavaju ništavnim odluke Podgoričke skupštine iz 1918. godine.

Na sajtu Višeg suda objavljeno je da su Knežević i Medojević odbili da svedoče i pošto su bili novčano kažnjeni rešenjima vanraspravnog krivičnog veća Višeg suda, prenosi RTCG.

"Zatvor traje dok svedoci K. M. i N. M. ne pristanu da svedoče ili dok njihovo saslušanje postane nepotrebno ili dok se krivični postupak završi, a najduže do dva meseca računajući od dana lišenja slobode", navodi se u saopštenju iz Višeg suda.

Protiv tog rešenja može se izjaviti žalba Apelacionom sudu u roku od 24 sata od prijema prepisa rešenja, ali ona ne zadržava izvršenje rešenja.

Pravni zastupnici Medojevića i Kneževića uložili su žalbu Apelacionom sudu na odluku Višeg suda.

Advokat Dražen Medojević je novinarima kazao da je Nebojša Medojević pravnim nasiljem i bez osnova lišen slobode. Naveo je i da je Medojević uhapšen i odveden u ZIKS.

"Akteri pravosudnog sistema su doveli sebe u jednu kompromitujuću situaciju da su brutalno prekršili Zakon o krivičnom postupku", kazao je advokat Medojević.

Prema njegovim rečima Medojeviću je tek u policijskom automobilu uručena odluka o lišavanju slobode.

"Ovo je prvi put u istoriji crnogorskog pravosuđa da se političari, uz ovakvo brutalno kršenje zakona, stavljaju u zatvor što je nezapaćena praksa u Evropi i šire“, naveo je advokat Medojević, preneo je portal RTCG.

Milan Knežević, koji odbija da napusti parlament, kaže da se neće dobrovoljno predati policiji i da će s kolegama iz DF-a do daljeg ostati u parlamentu.

Iz parlamenta je poručio da u DF-u pripremaju strategiju za izlaz iz aktuelne situacije.

"Mi branimo integritet i suverenitet Skupštine crnogorskog parlamenta koji je juče brutalno pogažen kidnapovanjem, a ne hapšenjem Nebojše Medojevića na Bulevaru svetog Petra Cetinjskog i pokušajem takođe kidnapovanja mene od strane policije po nalogu Višeg suda", rekao je Knežević.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво