Mađarska ne da Gruevskog, Johanes Han traži objašnjenje

Evropski komesar Johanes Han zatražio je objašnjenje od mađarskog premijera Viktora Orbana o bivšem makedonskom premijeru Nikoli Gruevskom, koji je u utorak dobio politički azil u Mađarskoj. Mađarski zvaničnici tvrde da je Gruevski "stigao u normalnim uslovima" i da njegova ekstradicija Makedoniji nije moguća nakon što mu je Mađarska odobrila azil.

"Primio sam izveštaj o mađarskoj odluci da odobri politički azil bivšem makedonskom premijeru Nikoli Gruevskom. Ako se ova informacija potvrdi, očekujem razumno objašnjenje za to od strane Viktora Orbana", napisao je Johanes Han na svom Tviter nalogu.

"Jaka vladavina prava jedan je od temeljnih kriterijuma za pristupanje EU. Nakon godina odustajanja, region napreduje u ovom području, uključujući krivično pravo. Svi susedi država članica EU trebalo bi da podrže taj proces. To je pitanje verodostojnosti Evrope", naglasio je evropski komesar u tvitu.

Mađarska neće izručiti Gruevskog

Makedonske vlasti uzalud traže izručenje bivšeg premijera Nikole Gruevskog, jer to se više ne može dogoditi nakon što mu je Mađarska odbrila azil, izjavio je mađarski ministar pravde Laslo Tročanji.

Tročanji je rekao je da je davanjem azila Gruevskom Mađarska potvrdila da je bivši makedonski premijer žrtva političkog progona i da zato ne može biti izručen Makedoniji.

"Da budem iskren, ako bivši premijer ode u zatvor, sigurno mu neće biti lako", rekao je Tročanji, preneli su makedonski mediji.

Rekao je da nije do detalja upoznat sa razlozima zbog kojih je za Gruevskog odobren azil, te dodao da je tako odlučila Kancelarija za imigraciju i izbeglice nakon temeljne istrage, nakon tvrdnje bivšeg premijera da je s pravom strahovao za svoj život.

Tročanji je rekao da dobijanje azila za Gruevskog znači da sada može dobiti putne isprave i slobodno napustiti Mađarsku, ako želi.

Šef mađarske diplomatije Peter Sijarto ponovo je odbacio navode da su mađarske diplomate na bilo koji način bile umešane u, kako je rekao, bilo kakvu otmicu ili bekstvo Nikole Gruevskog u Mađarsku.

"Nijedan mađarski diplomata nije učestvovao u otmici ili bekstvu bilo koga. Bivši makedonski premijer je u Mađarsku došao u sasvim normalinim uslovima, poštujući međunarodno pravo 100 posto i poštujući pravni sistem zemalja kroz koje je prošao", rekao je Sijarto, preneo je makedonski portal Alsat-M.

Nikola Gruevski napustio je Makedoniju 11. novembra pod još nerazjašnjenim okolnostima i prešao u Albaniju, odakle je, preko Crne Gore i Srbije, stigao u Mađarsku.

Gruevski je u toj zemlji zatražio politički azil, koji mu je u utorak odobren.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво