Nikola Gruevski, bekstvo ili otmica

Makedonski premijer Zoran Zaev rekao je da će istraga utvrditi da li je Nikola Gruevski dobrovoljno napustio Makedoniju ili je otet, svega dan pošto su makedonska i albanska policija potvrdile da je bivši makedonski premijer do Mađarske stigao preko njihove teritorije. Makedonija očekuje da Gruevski bude izručen. Njegov zahtev za azil u rukama mađarskog pravosuđa.

Makedonske vlasti pokrenule su istragu o okolnostima o bekstvu nekadašnjeg premijera Nikole Gruevskog u Mađarsku, uprkos činjenici da mu je pasoš oduzet prošle godine kao i da je, dva dana pošto je napustio Makedoniju, za njim raspisana međunarodna poternica.

"Uveravam građane da ćemo uraditi sve što je u našoj nadležnosti da Gruevski bude izručen i odsluži kaznu u Makedoniji", rekao je premijer Makedonije Zoran Zaev u prvom pojavljivanju u javnosti posle prilično nejasnog bega Gruevskog u Mađarsku.

"Javno postavljam pitanje: Da li je Gruevski dobrovoljno napustio Makedoniju pre nego što je za njim raspisana poternica ili je, možda, kidnapovan? Očekujem da Gruevski i Mađarska odgovore na ovo pitanje", rekao je Zaev, a prenosi portal Plusinfo.

Izjava Zorana Zaeva dodatno je podgrejala lavinu teorija zavere koje kolaju Makedonijom još od utorka, kada se Gruevski putem Fejsbuka oglasio da je u Mađarskoj, iako je javnost očekivala da se početkom nedelje javi da odsluži dvogodišnju kaznu u skopskom zatvoru Šuto Orizare.

Dva dana posle bega, policije u Albaniji i Crnoj Gori su saopštile da je bivši makedonski premijer, sa važećom ličnom kartom, prešao iz Makedonije u Albaniju i zatim u Crnu Goru, kao i da njegov ulazak u te dve države ni na koji način ne može biti sporan, jer je Skoplje međunarodnu poternicu raspisalo tek dva dana pošto je napustio zemlju.

Crnogorska policija je, zatim, navela da je Gruevski 11. novembra iz te države ušao u Srbiju. Još uvek ostaje nejasno kako je bivši makedonski premijer, bez pasoša koji mu je oduzet prošle godine, uspeo da uđe u Mađarsku, iako je kroz Albaniju i Crnu Goru prošao u mađarskom diplomatskom vozilu i u pratnji dvojice diplomata iz te države.

Takođe, makedonske vlasti još uvek nisu otkrile na koji je način Gruevski napustio Makedoniju. Makedonski nedeljnik Fokus je još u avgustu objavio da Gruevski planira da pobegne u Mađarsku, podseća Birn.

"Mađarske vlasti su, iz bezbednosnih razloga, saslušale i primile zahtev Gruevskog za azil u sedištu Imigracionog biroa", javlja mađarski portal Index.hu.

Taj portal navodi i da je vlada Viktora Orbana u nekoliko navrata ocenila da je zahtev Nikole Gruevskog više političko nego pravno pitanje, ali tvrdi da je bivši makedonski premijer u Mađarsku ušao uz dozvolu ministra unutrašnjih poslova.

Gruevski je u Makedoniji osuđen na dve godine zatvora zbog zloupotrebe službene dužnosti prilikom nabavke 600.000 evra vrednog "mercedesa".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво