Dan: Matiji Bećkoviću zabranjen ulazak u Crnu Goru

Crnogorska policije donela je rešenje kojim se srpskim intelektualcima, među kojima je i književnik Matija Bećković, zabranjuje ulazak u Crnu Goru, piše "Dan". Bećković ističe da nije dobio rešenje o zabrani ulaska u Crnu Goru.

Iz Granične policije je saopšteno da je prelazak državne granice, osim Matiji Bećkoviću, uskraćen i istoričarima Čedomiru Antiću i Aleksandru Rakoviću, kao i srpskom političaru i pravniku Dejanu Miroviću, navodi Dan, a prenosi RTCG.

Matija Bećković je agenciji MINA rekao da je iz medija čuo da mu je zabranjen ulazak u Crnu Goru i da nikakvo rešenje nije dobio.

"Ako je to istina, ne znam da li se odnosi na mene živog ili mrtvog, pošto sam nameravao kada umrem da živim u Crnoj Gori", rekao je Bećković, prenosi RTCG.

Istoričar Čedomir Antić saopštio je da je počastvovan što mu je vlast Mila Đukanovića zabranila ulazak u Crnu Goru i pozvao Srbe u toj zemlji i demokratske Crnogorce da ostanu hrabri.

Antić je u pisanoj izjavi, koju je medijima dostavio Napredni klub, Đukanovićevu vlast nazvao autoritarnim i šovinističkim režimom, prenosi Fonet

Kako je ranije naveo Dan, starešinama na svim graničnim prelazima je dostavljen spisak osoba koje ni slučajno ne smeju da uđu u zemlju, jer "ugrožavaju nacionalnu sigurnost Crne Gore".

Srpski intelektualci kojima je zabranjen ulazak bili su najavljeni kao govornici na manifestaciji povodom proslave Podgoričke skupštine.

Kao glavni razlog zabrane navode se njihove ranije izjave, koje su, prema proceni crnogorskih bezbednosnih službi, opasnost po sigurnost države.

Centralna proslava stogodišnjice Podgoričke skupštine i Dana ujedinjenja Crne Gore sa Srbijom i drugim južnoslovenskim narodima biće održana 1. decembra u Kripti Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici, a trebalo je da besedi i Matija Bećković.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво