Istraga o paravojnoj grupi u Sloveniji

Slovenačka policija pokrenula je istragu nakon što su se na društvenim mrežama pojavile fotografije i video-snimci grupe naoružanih, maskiranih muškaraca na čelu sa kontroverznim desničarem i bivšim predsedničkim kandidatom Andrejem Šiškom, javlja AP.

Ministarka unutrašnjih poslova Vesna Gjorkoš Žnidar izjavila je da vlasti neće tolerisati postojanje paralelnih naoružanih grupa u Sloveniji.

Snimak, koji pokazuje nekoliko desetina naoružanih maskiranih muškaraca tokom obuke na terenu u vojnim uniformama, izazvao je zabrinutost Sloveniji, "maloj naciji u Evropskoj uniji", navodi AP.

Nacionalistički političar Andrej Šiško potvrdio je postojanje grupe koju je opisao kao "stražare štajerske regije" na severoistoku zemlje, prenosi AP, podsećajući da je Šiško poznat po svom antiimigrantskom stavu i da se kandidovao na prošlogodišnjim predsedničkim izborima.

Istovremeno, mediji u regionu navode da su predsednik Slovenije Borut Pahor i odlazeći premijer Miro Cerar izrazili zabrinutost zbog navodnog osnivanja paravojne grupe iz Maribora.

Vođu te grupe iz Maribora Andreja Šiška, mediji opisuju kao nekadašnjeg vođu navijača lokalnog fudbalskog kluba i "kontroverznu figuru krajnje desnice", uz podsećanje da ima "kriminalnu prošlost".

Šiško je slovenačkim medijima potvrdio da je on na objavljenim snimcima na društvenim mrežama i da je reč o "štajerskoj straži" od nekoliko desetina maskiranih muškaraca srednjih godina, ali je odbacio tvrdnje da je to paravojna formacija i ocenio kako im nije potrebna dozvola države da nose oružje, jer je to "osnovno ljudsko pravo".

Slovenački mediji prenose kako se Šiško ranije deklarisao kao esktremni nacionalista i predstavnik krajnje desnice, te kao "štajerski patriota".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво