Hrvatska obeležila godišnjicu "Oluje"

U Kninu je održana centralna proslava obeležavanja "Dana pobede i domovinske zahvalnosti" i "Dana branitelja". Kako prenose hrvatski mediji, proslava u Kninu protekla je smirenije u odnosu na prethodne godine, bez uobičajene histerije i uočljivih simbola ustaštva.

Proslavi je prisustvovao državni vrh Hrvatske – predsednica Kolinda Grabar Kitarović, premijer Andrej Plenković i predsednik Sabora Gordan Jandroković.

"Dan pobede" Hrvatska obeležava na dan vojno-policijske akcije "Oluja", tokom koje je izvršen najveći egzodus Srba nakon Drugog svetskog rata, za koji niko nije odgovarao.

Tokom te akcije iz Hrvatske je proterano oko 250.000 Srba, nešto manje od 2.000 je ubijeno i gotovo isto toliko se i danas smatra nestalim.

Obeležavanje je počelo postavljanjem hrvatske zastva na Kninskoj tvrđavi, a potom je, nakon čitanja imena poginulih u akciji "Oluja", izveden "vazdušni spektakl" u kojem su učestvovali i avioni F-14 Republike Izraela.

I dok predsednica u svom prigodnom obraćanju nije pominjala susedsku politiku, osim da će Hrvatska podržati BiH na njenom putu ka EU, premijer Andrej Plenković je dobar deo svog obraćanja posvetio odnosima sa Srbijom.

"Hrvatska je bila velika u pobedi pa je još 1996. godine pružila ruku pomirenja kroz normalizaciju odnosa sa Srbijom. Danas se zalažemo i za saradnju i dobrosusedske odnose koji se moraju zasnivati na istini, pomirenju, odgovornom suočavanju s prošlošću i pravdi. To podrazumeva i pronalazak odgovornih za sva krivična dela počinjena tokom rata", rekao je Plenković.

Rekao je i da je "Oluja" u svega nekoliko dana gotovo "u celosti poništila učinke petogodišnje okupacije Hrvatske započete u avgustu 1990. i vojnički porazila velikosrpsku politiku režima Slobodana Miloševića".

Grabar Kitarovićeva je na Kninskoj tvrđavi poručila da "Hrvatska ne sme zaboraviti Domovinski rat i hrvatske branitelje".

"Ratne događaje čuvajmo u sećanjima, ostavljamo ih istoričarima i analitičarima neka ih proučavaju, ali vrednosti domoljubnog zajedništva moramo prenositi budućim naraštajima, jer je to ključ uspešne izgradnje hrvatskoga društva, cele države i bolje budućnosti našim građanima i budućim generacijama", ukazala je predsednica.

Smirenije, bez uočljivih simbola ustaštva

Proslava je, kako navode hrvatski mediji, održana u trenutku kada se Hrvatska, najmlađa članica EU, suočava sa velikim privrednim i demografskim problemima, ali i povećanim tenzijama u odnosima sa Srbijom.

Kako prenose hrvatski mediji, proslava je protekla smirenije u odnosu na prethodne godine, bez uobičajene histerije i uočljivih simbola ustaštva. 

Iako se strahovalo da bi predstavnici državnog vrha Hrvatske, posebno premijer, mogao biti izviždan u Kninu, to se nije dogodilo.

Na insistiranje hrvatskih veterana, naime, ove godine je promenjen Protokol proslave, pa su obraćanja zvaničnika vraćena na centralni gradski trg, gde su svojevremeno zvužduke i bojkot doživeli nekadašnji premijer Zoran Milanović i predsednik Ivo Josipović.

Najveća pažnja poklonjena je preletu borbenih aviona i helikoptera, među kojima su bila i dva izraelska, tipa F-16.

Minitar odbrane Damir Krstičević je tim povodom ocenio da je "Domovinski rat nešto najbolje".

"Mi rat nismo započeli, mi smo se branili i posle oslobodili Hrvatsku. ‘Oluja‘ je kruna svih pobeda u Domovinskom ratu. Domovinski rat je nešto najbolje, ujedinio nas je i pokazao da kad smo zajedno, imamo zajednički cilj, nema toga što ne možemo napraviti", rekao je Krstičević.

Obeležavanje akcije "Oluja" u Hrvatskoj zvanično je počelo u subotu.

Na kninskom stadionu je odigrana revijalna fudbalska utakmica između veterana, pripadnika hrvatske vojske i policije i fudbalske reprezentacije predvođene selektorom Zlatkom Dalićem, preneo je HRT.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво