Istraživanje: Ko je kriv za rat?

Istraživanje o krivcima za rat u bivšoj Jugoslaviji pokazalo da 11 odsto Hrvata smatra Franju Tuđmamana odgovornim, Slobodan Milošević je kriv za 18 odsto građana Srbije a Alija Izetbegović za 15 odsto ispitanika u BiH, piše nedeljnik "Globus".

Prema rezultati velikog istraživanja, koje je sproveo Božo Skoko sa Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, Franju Tuđmana 11 odsto Hrvata smatra krivim za rat na prostoru bivše Jugoslavije, piše zagrebački nedeljnik "Globus".

Da je Slobodan Milošević najodgovorniji tvrdi 18 odsto građana Srbije, dok 15 odsto ispitanika u Bosni i Hercegovini krivcem smatra Aliju Izetbegovića.

Iako, 10,9 odsto građana Hrvatske navodi da je za ratove u Hrvatskoj i BiH najdogovorniji Franjo Tuđman, građani Srbije su još kritičniji prema svom bivšem predsedniku. Čak 18 odsto ispitanika u Srbiji najdogovornijim za početak ratova, devedesetih godina, smatra Slobodana Miloševića.

Kada je Alija Izetbegović u pitanja, kao najdogovrnijeg za ratne sukobe vidi ga 15 posto ispitanika u BiH. Ovaj rezultat istraživanja je specifičan, pošto je BiH država tri konstitutivna naroda, pa se može pretpostaviti da Izetbegovića u najvećoj meri okrivljuju ispitanici srpske i hrvatske nacionalnosti.

Obimno terensko istraživanje o krivcima za rat na prostoru bivše Jugoslavije Božo Skoko je sproveo na uzorku od 6.087 ispitanika u svih šest država bivše Jugoslavije, Sloveniji, Hrvatskoj, BiH, Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji.

Ispitanici su Međunarodnu zajednicu, takođe, videli kao krivca za ratove na prostoru SFRJ, ali ne u svim državama podjednako. Njenu krivicu najviše ističu u Srbiji, 36 posto ispitanih, potom 28 posto ispitanika iz BiH, 23 posto isptanika iz Makedonije i 17 posto ispitanika iz Crne Gore.

U Hrvatskoj i Sloveniji ne vide Međunarodnu zajednicu kao krivca za eskalaciju ratnih sukoba, pa je tako kao krivca navodi svega 2,1 odsto ispitanih u Hrvatskoj.

Miloševiću najveću odgovornost za rat pripisuju ispitanici u BiH (34 %) i Makedoniji (29%). U Hrvatskoj ga najvećim krivcem za rat smatra 28,6 odsto ispitanika, u Sloveniji 28 a u Crnoj Gori 25 odsto njih.

Tuđmana najodgovornijim za rat smatra 23 odsto ispitanika u BiH, 21 odsto u Srbiji i Crnoj Gori, 15 posto ispitanika u Makedoniji i 7 posto ispitanih u Sloveniji.

Zanimljiv je podatak da u Sloveniji najmanje ispitanih okrivljuju Tuđmana za početak ratnih sukoba, manje nego u Hrvatskoj.

Број коментара 54

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво