Crna Gora zvanično u NATO-u

Na ceremoniji u Stejt departmentu, delegacija Crne Gore predala je instrumente ratifikacije Severnoatlantskog ugovora podsekretaru Tomasu Šenonu, čime je ta država formalno postala 29. članica NATO-a.

Crnogorsku delegaciju predvodio je premijer Duško Marković, a ceremoniji koja je upriličena u Stejt departmentu, sa početkom u 18 časova (12 po američkom istočnom vremenu), prisustvovao je i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Podsekretar Tomas Šenon rekao je da su na putu ulaska Crne Gore svi dali doprinos, prenosi RTCG.

"Obećanje o članstvu nosilo je sa sobom demokratske vrednosti i poštovanje vladavine prava. To je značilo da se moraju sprovesti teške reforme, a upravo je to Crna Gora uradila i zato danas postaje članica. Takođe smo zahvalni što je Crna Gora i preuzela finansijske obaveze koje članstvo donosi", naveo je Šenon.

Istakao je da je Crna Gora bila pouzdan partner u NATO misijama.

"Zahvalni smo Crnoj Gori na tome što doprinosi i koaliciji koja se bori protiv Islamske države. Crnu Goru treba pohvaliti i što je iskoristila suvereno pravo da sama bira saveze, iako je bilo pritisaka", kaže Šenon.

Dodao je da pristupanje Crne Gore šalje poruku regionu da su SAD posvećene poštovanju članu 5 Severnoatlantskog ugovora.

"Vrata NATO-a ostaju otvorena", poručio je podsekretar.

Dokument – instrument pristupa – predao je u ime Crne Gore ministar spoljnih poslova Srđan Darmanović.

Premijer Duško Marković poručio je da je današnji datum veliki dan za Crnu Goru.

"Nakon 100 godina od kada smo izbrisani s političke mape Evrope i 11 godina od povratka nezavisnosti, danas postajemo deo najmoćnijeg saveza u istoriji. Članstvo u NATO-u znači stalnu stabilnost za nas i mogućnost za dalji napredak našeg društva. Želeo bih da zahvalim SAD na konstantnoj podršci ulasku naše države u NATO", rekao je Marković.

SAD, kako je dodao, ostaju posvećene stabilnosti Balkana, što pokazuje i podrška crnogorskim evroatlantskim integracijama.

Marković je i zahvalio generalnom sekretaru Jensu Stoltenbergu na stalnoj podršci ulasku Crne Gore u Alijansu.

"Verujemo i da je ovo istorijski dan za NATO. Ovim se pokazuje da vrata Alijanse ostaje otvorena. Od danas, saveznica smo koja će uživati benefite kolektivnog sistema bezbednosti", istakao je crnogorski premijer.

Imao je poruku i za građane Crne Gore.

"Ujedinimo se i napravimo Crnu Goru zemljom čiji će građani bolje živeti. To dugujemo pre svega sebi, ali i našim saveznicima. Neka je večna Crna Gora i naše savezništvo", naveo je Marković.

Crnogorska zastava će se prvi put zavijoriti ispred sedišta NATO-a u Briselu 7. juna.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg kaže da posvećenost savezu ostaje jaka u svim članicama.

"Danas Crna Gora pristupa savezu i sedi sa nama za stolom s jednakim pravima. Crna Gora donosi hrabrost i posvećenost svog naroda u NATO, što je i pokazala u misijama u kojima smo učestvovali", rekao je Stoltenberg.

Naglasio je da je pristupanje dobro za stabilnost Crne Gore, ali i Balkana.

"Ulazak Crne Gore šalje signal drugim zemljama da, ukoliko se posvete reformama, mogu postati članice", naveo je Stoltenberg.

Na kraju je obraćanje završio na crnogorskom: "Dobro došla, Crna Goro."

Iz vlade u Podgorici je saopšteno da je crnogorska delegacija juče otputovala u Vašington. Marković će se tokom boravka u SAD sastati sa potpredsednikom Majkom Pensom.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво