SDSM i VMRO-DPMNE ne posustaju, "pljušte" međusobne optužbe

Politička kriza u Makedoniji se ne smiruje jer predsednik Đorđe Ivanov još uvek odbija da mandat za sastav nove vlade preda lideru SDSM-a Zoranu Zaevu. Dok VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog tvrdi da je u Makedoniji već počela realizacija Tiranske platforme, SDSM odgovara da se demokratski procesi u Makedoniji odvijaju u saglasnosti s Ustavom.

VMRO-DPMNE je saopštio da se etnički Makedonci osećaju prevareno i izdano od strane SDSM-a koji želi da formira vladajuću koaliciju zasnovanu na "Tiranskoj platformi", dok je Zaev nedavno, kako se navodi, "izjavio da su Makedonci i Bugari isti narod, a slično je rekao i za Makedonce i Srbe", prenosi MIA.

Koalicija VMRO-DPMNE saopštila je da Zaev uživa u vređanju Makedonaca, "koje deklariše i kao Bugare i kao Srbe u istom danu", kao i da građani žele prevremene izbore koji bi omogućili formiranje vlade koja bi radila na ekonomskom napretku.

Stranka bivšeg makedonskog premijera Nikole Gruevskog VMRO-DPMNE tvrdi, takođe, da je u Makedoniji "počela realizacija Tiranske platforme" i da "pristižu fakture za antidržavno i izdajničko ponašanje SDSM-a i njihovog predsednika Zorana Zaeva".

"Taljat Džaferi je najavio da će ozvaničiti albanski jezik na celoj teritoriji, a Sobranje Republike Makedonije biće treći parlament u regionu u kojem će sednice biti vođene na albanskom jeziku", izjavio je na današnjoj pres-konferenciji poslanik VMRO-DPMNE Dragan Danev.

Naveo je da je Džaferi rekao da će sednice voditi i na albanskom i na makedonskom jeziku.

"Time se Taljat Džaferi javno narugao u lice Zoranu Zaevu koji je sopsvteni narod vređao i ponižavao samo da bi nelegalno izabrao Taljata Džaferija za predsedavajućeg Sobranja", rekao je Danev.

SDSM je na optužbe VMRO odgovorio pozivom makedonskog predsednika da da mandat lideru te stranke Zoranu Zaevu.

Ta partija poziva suparnički VMRO-DPMNE da preuzme ulogu konstruktivne opozicione stranke i navodi da je proces izbora nove vlade započeo izborom predsednika Parlamenta.

"Potvrdićemo našu posvećenost unitarnoj Makedoniji pre Ivanova i građani i nova vlada radiće u skladu sa Ustavom i evroatlantskom budućnošću države. Sve laži o navodnim pretnjama nacionalnim i državnim interesima, koje širi Nikola Gruevski iz ličnih razloga moraju da prestanu. Ivanov mora da se ponaša u skladu sa ustavom i pobuni protiv interesa Gruevskog", navodi se u saopštenju.

Reagujući na navode VMRO da je u Makedoniji "počela realizacija Tiranske platforme", SDSM je poručio da se "demokratski procesi u Makedoniji odvijaju u saglasnosti s Ustavom, zakonima i Poslovnikom (Sobranja)" i da je "međunarodna javnost pozdravila imenovanje novog predsedavajućeg Sobranja".

"Svi sada očekuju novu reformsku vladu građana Makedonije koja je državni prioritet. VMRO-DPMNE mora da nađe snage da bude konstruktivna opozicija koja će podržati reformske procese, umesto da produžuva sa lažima zarad ličnih interesa (bivšeg premijera) Nikole Gruevskog", navodi se u saopštenju SDSM, prenosi MIA.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво