Prisluškivane hiljade telefonskih brojeva u Makedoniji

Makedonsko Specijalno tužilaštvo za prisluškivane razgovore saopštilo je da je Uprava za bezbednost i kontraobaveštajne poslove (UBK) od 2008. do kraja 2015. godine nezakonito prisluškivala više hiljada građana Makedonije.

Tužiteljka Fatime Fetai rekla je na konferenciji za novinare da je u tom periodu više od tri sistema za prisluškivanje nezakonito prisluškivalo najmanje 5.827 "targetiranih" telefonskih brojeva, među kojima i brojeve političara, novinara i biznismena.

"Nezakonito praćenje komunikacija nastavljeno je i posle otvaranja afere o prisluškivanju početkom 2015. godine", rekla je Fetai.

Dodala je da to tužilaštvo ima izjave i materijalne dokaze da je Državna bezbednost nezakonito prisluškivala, kao i da broj prisluškivanih brojeva nije konačan.

Prema navodima Tužilaštva, ako se uzme u obzir broj "targetiranih" telefonskih brojeva, dobije se više od 20.000 nelegalnih prisluškivanja.

"Imamo dokaze za to ko je i kako prisluškivao, a sada istražujemo motive", navela je Fetai.

U istrazi Specijalnog tužilaštva za prisluškivane razgovore, nazvanoj "Target", osumnjičeno je 10 osoba koje su radile i sada rade u UBK, među kojima su i osobe na rukovodećim položajima.

"Prvoosumnjičeni, koji je bio na rukovodećoj poziciji u UBK, davao je naredbe za praćenje političara, biznismena i novinara, dok je drugoosumnjičeni u koordinaciji sa prvoosumnjčenim organizovao proces prisluškivanja", istakla je Fetai.

Na čelu UBK Ministarstva unutrašnjih poslova Makedonije od 2008. do maja 2015. bio je Sašo Mijalkov, visoki funcioner vladajuće stranke VMRO-DPMNE i rođak bivšeg premijera i lidera te stranke Nikole Gruevskog.

Među osobama koje su, kako je navela Fetai, bili "targeti" za praćenje, nalazili su se lideri političkih stranaka, opozicione SDSM Zoran Zaev, albanskih DUI i DPA Ali Ahmeti i Menduh Tači i visoki funcioneri vladajuće stranke, bivša ministarka unutrašnjih poslova Gordana Jankulovska i bivši ministar za saobraćaj i veze Mile Janakieski.

Fetai je dodala da, prema podacima koje je Specijalno tužilaštvo dobilo od jednog operatera, bivši premijer i lider VMRO-DPMNE Nikola Gruevski, nije bio praćen kao "target".

Prema njenim rečima, nezakonito praćenje komunikacija u UBK "zabeležila je osoba zaposlena u toj službi, koja je transkripte i deo prisluškivanih razgovora preko druge i treće osobe dostavila lideru jedne političke stranke", odnosno predsedniku opozicione SDSM Zoranu Zaevu.

Lider najveće opozicione stranke u Makedoniji deo razgovora objavio je početkom 2015. godine, nazivajući ih "političkim bombama".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво