Makedonski parlament raspušten zbog izbora u decembru

Kako bi vanredni parlamentarni izbori mogli da budu održani 11. decembra, poslanici četiri najveće političke partije glasale za raspuštanje Sobranja.

Za raspuštanje parlamenta glasalo je 110 od 123 poslanika, bez ijednog glasa protiv.

Poslednje nastupe u sadašnjem sazivu predstavnici najvećih makedonskih partija, VMRO-DPMNE bivšeg premijera Nikole Gruevskog i opozicione SDSM Zorana Zaeva, iskoristili su da još jednom razmene optužbe.

Renata Deskoska iz SDSM-a je rekla da "zemlja 10 godina živi u agoniji koju su izazvale vladajuće VMRO-DPMNE i (stranka Albanaca u Makedoniji) DUI, koje, kako je ocenila, masovno krše ljudska prava i koje su iselile mlade", ucenjivale državne službenike i državne institucije pretvorile u stranačke.

"Sve to će se 11. decembra završiti pobedom opozicije", rekla je Deskoska.

Šef poslaničke grupe VMRO-DPMNE Ilija Dimovski je odgovorio da "makedonski narod nije zaslužio destabilizaciju i da ne prihvata rušenje države, što su pokušavali opozicija i nevladine organizacije koje su pod njenom kontrolom".

"Sledećih 50 dana će, kao nikada do sada, biti ključni za to da li će Makedonija ići ka putu koji će značiti stabilnost ili ćemo da dozvolimo raznoraznim udbaškim strukturama da odvuku ovu državu na sumnjiv kolosek", istakao je Dimovski.

Pre raspuštanja zbog izbora, po treći put ove godine, Sobranje je usvojilo budžet za 2017. godinu, što je bio uslov VMRO-DPMNE da bi došlo do raspuštanja. Za su glasala 72 poslanika vlasti, a opozicija je izrazila sumnju da je jedini cilj budžeta podmićivanje glasača.

Lider vladajuće VMRO-DPMNE Nikola Gruevski je juče na mitingu u Skoplju zatražio podršku građana za osvajanje 63 poslanička mesta, kako bi imao apolutnu većinu, formirao stabilnu vladu i, kako je poručio, onemogućio ucenjivanje.

Lider SDSM Zoran Zaev mu je preko Fejsbuka odgovorio da će 63 poslanika dobiti opozicija koju podržavaju građanske organizacije.

Zaev je početkom prošle sedmice ponovio optužbe na račun vrha VMRO- DPMNE za kriminal i najavio "vraćanje države u ruke građana". "Da je oduzmemo od mafije i familije Nikole Gruevskog", rekao je Zaev.

Analitičari očekuju žestoku i prljavu kampanju za vanredne parlamentarne izbore 11. decembra. Izbori dogovoreni Sporazumom iz Pržina, ove godine su dva puta odlagani, u aprilu i junu, jer su opozicija i međunarodna zajednica smatrali da u Makedoniji nema uslova za fer izbore, jer birački spisak nije pročišćen i mediji ne izveštavaju fer i balansirano.

Lideri četiri najveće stranke VMRO-DPMNE, SDSM, kao i albanskih DUI i DPA, očekuju da će vanredni parlamentarni izbori dovesti do rešavanja dvoipogodišnje političke krize.

Dogovor o rešavanju političke krize nazvan Sporazum iz Pržina, postignut je u junu prošle godine, uz posredovanje SAD i EU koji nadgledaju njegovo sprovođenje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво