Makedonija, izbori 11. decembra, Sobranje se raspušta u ponedeljak

Poseta komesara Evropske unije za proširenje Johanesa Hana razvejala je sve preostale dileme oko održavanja izbora u Makedoniji. Građani Makedonije na birališta izlaze 11. decembra, a Sobranje će biti raspušteno već u ponedeljak. Izbori su od marta već dva puta odlagani.

Poseta evrokomesara je usledila posle lavine spekulacija da bi izbori u Makedoniji, još jednom, mogli biti odloženi jer vladajuća VMRO-DPMNE i opozicija ne mogu da se dogovore oko stvaranja uslova za održavanje regularnih izbora.

"Izbori su važni, ali su važni i dani koji će uslediti posle njih. Dobro organizovani i sprovedeni izbori su temelj na vašem putu evroatlantskih integracija", rekao je Han posle susreta sa liderima četiri najveće političke stranke u Makedoniji.

Parlamentarni izbori u Makedoniji su u dva navrata, u martu i junu, odlagani zbog duboke političke krize koja već više od godinu dana potresa tu zemlju.

Politička kriza potresa Makedoniju još od februara prošle godine, kada je opozicija optužila vladajuće konzervativce da su prisluškivali 20.000 ljudi, uključujući policajce, sudije, novinare i diplomate.

Kriza je dodatno produbljena kada je makedonski premijer Đorđe Ivanov odlučio da pomiluje optužene za prisluškivanje, čime je obustavljen krivični postupak protiv više desetina političara, uključujući Gruevskog.

Pomilovanje je izazvalo ljutite reakcije glavnih stranaka i Evropske unije, i ulične proteste u Skoplju i u drugim gradovima, a odluka je ubrzo poništena.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво