Halilović preti Republici Srpskoj

General i nekadašnji načelnik ratnog štaba Armije BiH Sefer Halilović zapretio je nestajanjem Republike Srpske ako referendum u RS bude sproveden jer će to, kako tvrdi, značiti "raspakivanje" Dejtonskog mirovnog sporazuma i stupanje Ustava BiH na snagu.

"Nikome ne pretimo, ali nikome nećemo dopustiti da odnese i deo BiH bez belaja", rekao je Halilović, koji je gostujući na TV1, o referendumu o Danu Republike u RS govorio kao o referendumu o secesiji.

Halilović, naime, tumači da će sprovođenjem referenduma u RS nastupiti "raspakivanje" Dejtonskog mirovnog sporazuma i vraćanje Ustava Republike BiH.

On je, kako su prenele banjalučke Nezavisne novine, zapretio sukobom u kojem će, kako je rekao, RS nestati.

"Nakon referenduma dejtonski ustav više ne vredi, onda se vraćamo na Ustav Republike BiH, a nakon toga neka nam bog pomogne svima, neka nam da prvo razuma, a onda snage da tu priču dovedemo do kraja", izjavio je Halilović za TV1.

Halilović je istakao da se Republika Srpska u eventualnom sukobu može održati najviše 10 do 15 dana.

Na pitanje da li u BiH, i na jednoj i na drugoj strani, ima dovoljno ljudi spremnih da ratuju, Halilović je odgovorio sa "Da, apsolutno".

"I zato ja apelujem da se dobro razmisli. Jer Milošević je umro, JNA ne postoji, ne postoje hiljade tenkova, hiljade transportera... Ne može Srbija pomoći RS. Nećemo dopustiti da nam neko pola države otcepi", kazao je Halilović.

Nezavisne pišu da je on govorio kao da se radi o referendumu o otcepljenju, a ne o Danu RS. Halilović tvrdi da "onog dana kada se otpakuje 'Dejton', sve će biti drugačije...".

Srpski zvaničnici oštro su regovali na ovu izjavu. Predsednik Vlade Aleksandar Vučić, koji je u poseti SAD, izrazio je vidnu zabrinutost zbog Halilovićeve izjave, poručivši da RS neće nestati.

Ministar Ivica Dačić istakao je da je ta izjava najveća pretnja miru i da Srbija neće dozvoliti uništenje RS.

Osudi ove izjavi pridružio se i ministar Aleksandar Vulin, rekavši da su pretnje Republici Srpskoj i srpskom narodu nastavak fašizma.

Reakcije stižu i iz Bosne i Hercegovine. Član Predsedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić ocenio je da u Sarajevu ima retorike koja podseća na ratni period.

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač poručuje da Halilović živi u prošlosti i da RS ne može niko da ugrozi. 

Број коментара 30

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво