Pupovac: Susret Vučića i Grabar Kitarović značajan događaj

Potpredsednik Samostalne demokratske srpske stranke i predsednik SNV-a Milorad Pupovac ocenio je da je susret hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović i srpskog premijera Aleksandra Vučića, u Hrvatskoj, a potom u Srbiji, značajan događaj s obzirom na to da su odnosi dveju država proteklih godina bili "na ivici tenzija".

Milorad Pupovac ističe da već dugo nije bilo susreta ove vrste posebno zbog toga što je, kako je rekao, proteklih godina i meseci stanje odnosa dviju država bilo vrlo napeto, posebno nakon činjenice da je Hrvatska pokušala da blokira otvaranje Poglavlja 23 u pregovorima Srbije i EU kao.

Ovaj susret je, smatra Pupovac, značajan jer će jedna od glavnih tema biti ono što predstavlja otvorena pitanja odnosa dvu zemalja: pitanje manjina, pitanje prekogranične saradnje, pitanje granice i ratnog nasleđa - nestalih osoba i kulturnog dobra.

S obzirom na to da Hrvatska trenutno ima tehničku vladu, predsednica nema velika ovlašćenja, a Vučić je u Srbiji još uvk mandatar ovaj je sastank specifičan, no Pupovac tvrdi da je i dalje bitan.

"Takvi susreti imaju barem dve značajne komponente: simbolično-političku kojom se pokazuje spremnost na saradnju i stvara prostor za dijalog, a drugi je operativan za koji predsednica nema u ovlastii, a Vučić ima. Moraće se pronaći mehanizam kako da se te razlike u kompetencijama usklade. No ako se i prva komponenta zadovolji i to će biti dovoljno", rekaoje Pupovac za regionalnu N1TV.

Na konstataciju da su se Vučić i Grabar Kitarović do sada sastali dva puta i na pitanje da li je tuh susreta moglo biti više, Pupovac kaže:

"Vervatno nisu mogli više. Postoji pitanje i srpskog predsednika Nikolića koji je isto važan faktor. Ovo je probijanje leda, otvaranje vrata za dijalog dveju zemalja nakon čega će biti lakše da Grabar Kitarović dođe u Srbiju i sretne se s Nikolićom, a i da Vučić dođe u Hrvatsku i sretne se s predstavnicima vlasti".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво