Читај ми!

Pusić: Tenzije između Hrvatske i Srbije potpuno nepotrebne

Hrvatska ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić rekla je da Hrvatska i Srbija, koje zbog talasa izbeglica jedna drugoj blokiraju granicu, treba što pre da spuste tenzije i počnu da rešavaju izbegličku krizu u širem kontekstu, u partnerstvu sa Evropskom unijom i zemljama poput Turske.

"Tenzije između Hrvatske i Srbije su potpuno nepotrebne... Mislim da treba što pre spustiti tenzije i početi sa rešavanjem problema, u partnerstvu sa državama EU, ali i sa državama kao što je Turska", rekla je Pusićeva hrvatskim novinarima posle sastanka sa predsedavajućim Generalne skupštine UN Mogensom Liketoftom, prenosi Tanjug.

Vesna Pusić je dodala da je to "problem i jednoj i drugoj zemlji, i neće se rešiti prebacivanjem krivice".

"Nama je jasno da Srbija ne zna šta bi drugo nego da dovodi te izbeglice na hrvatsku granicu, ali treba to prepoznati kao nešto što za nas isto nije lako, da se u roku od jedne noći nosite sa deset do dvanaest hiljada ljudi koji vam prelaze granicu", dodala je Pusićeva.

Hrvatska ministarka je dodala da je o globalnoj izbegličkoj krizi razgovarala i sa Liketoftom, koji je, kako je navela, "prepoznao da Hrvatska postupa sa izbeglicama na human način".

"Složili smo se da neposredno rešenje treba tražiti u razgovorima između Evropske unije i Turske i da EU, pa i čitav svet, treba da pomognu državama koje su prihvatile najveći broj izbeglica, a to su Turska, Jordan i Liban, i finansijski da podnesu ovu situaciju, a situacija u potpunosti može da počne da se poboljšava kad se pronađe
rešenje i zaustavi rat u Siriji", dodala je Pusićeva.

Pusićeva će od 23. septembra do 2. oktobra u Njujorku učestvovati na 70. zasedanju Generalne skupštine UN.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво