Читај ми!

Mađarska, suzavcem na migrante

Mađarska policija ispalila je suzavac na grupu od oko 200 migranata koja je pokušala da napusti prihvatni centar za izbeglice u mestu Reske, blizu srpske granice. Mađarska vlada razmatra mogućnost da angažuje vojsku u čuvanju južne granice.

Portparol policije Sabolč Senti izjavio je da su ti migranti odbijali da daju otiske prstiju i dodao da policija "pokušava da smiri situaciju, ali da migranti i dalje viču", prenosi Tanjug.

Vlada u Budimpešti razmatra mogućnost da angažuje vojska u obezbeđivanju južne granica, gde veliki talas izbeglica ulazi u Evropsku uniju.

"Mađarska vlada i kabinet za nacionalnu bezbednost razmotrili su pitanje kako vojska može biti angažovana da pomogne u zaštiti mađarske granice i granice EU", rekao je portparol vlade Zoltan Kovač, a prenosi Tanjug.

Kovač je rekao da svaka odluka o angažovanju vojske mora biti zasnovana na odluci parlamenta koji će razmatrati to pitanje sledeće nedelje.

Srpsko-mađarsku granicu su u utorak prešle 2.533 izbeglice i to je najveći broj migranata koji je u jednom danu ušao u Mađarsku iz Srbije od početka godine, saopštila je mađarska policija.

Policija je saopštila da je u utorak registrovan ulazak 2.093 migranta u Mađarsku.

Rast broja izbeglica koje ulaze u Mađarsku pokazuje da je bilo uzaludno podizanje ograde kojom su mađarske vlasti htele da zaustave talas migranata preko Srbije iz ratom zahvaćenih zemalja, ocenjuje agencija Asošijeted pres.

Pošto se registruju i podnesu zahtev za azil, migranti se šalju u jedan od centara za prihvat izbeglica, ali većina njih nastoji da odmah krene dalje ka bogatijim zemljama Evropske unije, kao što su Nemačka ili Švedska.

Novinari AP su utorak ujutro blizu pograničnog grada Reske videli veliki broj migranata kako se penju preko bodljikave žice ili puze ispod nje da bi ušli u Mađarsku.

Mađarski vojnici su 3. avgusta počeli izgradnju ograde na granici sa Srbijom. Ograda bi trebalo da bude postavljena do 31. avgusta.

Više od 100.000 migranata stiglo je ove godine u Mađarsku preko Balkana, većinom iz ratnih zona poput Sirije, Iraka i Avganistana.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво