Читај ми!

Zagreb neće reagovati na protestnu notu Srbije

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske neće reagovati na protestnu notu srpskog ministarstva zbog promene Statuta Grada Vukovara, kojom je sa natpisa na javnim institucijama proterana ćirilica.

Zagrebački Jutarnji list piše da je iz tog ministarstva poručeno da je to pitanje koje će Hrvatska rešavati kroz svoje institucije, prenosi Tanjug.

"Inače, cenili bismo da susedna zemlja pričeka da se problemi reše, kao što smo ih uvek do sada i rešavali - kroz institucije, a ne da se svaka prilika koristi za zaoštravanje odnosa. Pritom, uloga političara je da svojim izjavama tenzije smiruju, a ne potpiruju", poručili su iz ministarstva Vesne Pusić.

Ukidanje dvojezičnosti na tablama javnih institucija u Vukovaru izazvalo je burnu reakciju među Srbima u Hrvatskoj, ali i u Srbiji.

Izostala je, međutim, reakcija hrvatskog državnog vrha.

Srbija je tim povodom protestnom notom upozorila Hrvatsku da je "dužna da poštuje svoje međunarodne preuzete obaveze i traži hitnu reakciju državnih tela Hrvatske, dodajući da su najviši predstavnici Vukovara u godini kad celi svet slavi 70 godina pobede nad fašizmom postali poznati široj javnosti po pevanju ustaških pesama iz vremena fašističke NDH".

Očekuje se da će Srbi danas nadležnom Ministarstvu uprave uputiti žalbu na odluku o izmeni Statuta Grada Vukovara, a ukoliko taj resor utvrdi da je tom odlukom povređen Ustav i Ustavni zakon koji reguliše pitanja prava manjina, primena odluke će biti obustavljena u roku od osam dana.

Predsednik SNV-a Milorad Pupovac izjavio je da su poslednje dve godine "pokazale da u Hrvatskoj postoje snage jače od države i zakona", te da Srbima ne preostaje drugo nego da se "obrate Veću sigurnosti EU zbog ugrožavanja tekovina mirne reintegracije, kao i nepoštovanja Povelje UN-a o pravu na jezik i pismo".

Obratićemo se i Savetu Evrope kao i Evropskom parlamentu, rekao je Pupovac.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво