Читај ми!

Zagreb: Ako je odluka o ćirilici neustavna, obustavićemo je

Nakon što je Gradsko veće Vukovara odlučilo da izopšti ćirilicu sa naziva javnih institucija u tom gradu, iz hrvatskog Ministarstva uprave kažu da će, ako se proceni da je tom odlukom povređen Ustav ili drugi akt koji se tiče prava manjina, njena primena biti obustavljena u roku od osam dana.

Kako je Tanjugu rečeno u hrvatskom Ministarstvu uprave, oni još nisu dobili obaveštenje Veća srpske nacionalne manjine Grada Vukovara.

Isto obaveštenje, kažu, Veće treba da uputi gradonačelniku i Savetu za nacionalne manjine.

"Ministarstvo uprave, ako oceni da su opšti akt ili neka njegova odredba protivni Ustavu, ovomu Ustavnom zakonu ili posebnim zakonima kojima se uređuju prava i slobode nacionalnih manjina, obustaviće, u roku od osam dana, njegovu primenu", navode iz tog ministarstva.

Objašnjavaju da odluku Ministarstva uprave o obustavi primene opšteg akta sa predlogom za pokretanje postupka za ocenu ustavnosti prosleđuje Vladi Hrvatske i o tome obaveštava Grad Vukovar.

Obustava od primene opšteg akta prestaje, kažu, ako Vlada Hrvatske ne pokrene postupak pred Ustavnim sudom u roku od 30 dana od dana prijema odluke Ministarstva uprave o obustavi.

Ministarstvo uprave smatra da bi davanje odgovora na pitanje da li je bilo eventualnih kršenja ustavnih prava u ovom trenutku moglo narušiti verodostojnost samog postupka nadzora ustavnosti i zakonitosti.

"Ministarstvo uprave je već donosilo odluke o obustavi pojedinih odredbi Statuta Grada Vukovara. I vlada, a nakon toga i Ustavni sud potvrdili su tu odluku ministarstva. Napominjemo da odluka Gradskog veća nije niti stupila na snagu".

U Ministarstvu uprave smatraju da samom odlukom tela lokalne samouprave nije prekršen predpristupni sporazum koji je Hrvatska potpisala sa EU, te da je o povredama koje bi mogle nastati postupanjem u sprovođenju nadzora državnih institucija prerano govoriti.

U resoru uprave ne žele da komentarišu da li je odluka Gradskog veća Vukovara jedan od koraka u okviru predizborne kampanje koja u Hrvatskoj uveliko traje, iako dan izbora nije određen.

"Ministarstvo se, kao telo izvršne vlasti, suzdržava od komentarisanja dnevnopolitičkih događaja, a posebno u kontekstu predizbornih aktivnosti. Predlažemo da na ovo pitanje potražite odgovor od političkih stranaka", navodi se u pisanom odgovoru agenciji Tanjug.

U Ministarstvu smatraju da poštovanje prava nacionalnih manjina doprinosi boljitku međusobnih odnosa, nezavisno od toga da li je reč o položaju srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj ili hrvatske nacionalne manjine u Srbiji.

Agencija Hina javila je ranije da će se Veće srpske nacionalne manjine u Vukovaru verovatno sutra žaliti Ministarstvu uprave na izmene gradskog Statuta.

Član tog veća Đorđe Macut rekao je za hrvatsku agenciju da je odluka Gradskog veća suprotna ustavnim zakonima o pravima nacionalnih manjina, koji im u sredinama u kojima čine više od trećine stanovništva garantuje pravo na ravnopravnu službenu upotrebu svog jezika i pisma.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво