Читај ми!

Ćirilične table zabranjene u Vukovaru

Vukovarsko Gradsko veće izglasalo je izmene gradskog Statuta prema kojima nisu predviđene dvojezične table, odnosno ćirilično pismo na gradskim ustanovama, institucijama, trgovima i ulicama u Vukovaru.

Da ćirilice do daljeg neće biti na natpisima u Vukovaru odlučile su stranke s hrvatskim predznakom u Veću, koje su većinom glasova usvojile izmene i dopune gradskog Statuta prema predlogu gradonačelnika Ivana Penave (HDZ), prenose hrvatski mediji, javlja Tanjug.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava (HDZ), nakon što je na sednici Gradskog veća izglasana odluka o izmeni Statuta Grada Vukovara, izjavio je na konferenciji za novinare da se izmenama "pružaju maksimalna prava pripadnicima srpske nacionalne manjine u Vukovaru, ako se uzmu u obzir životne činjenice i faktičke okolnosti u gradu".

Ministar uprave u hrvatskoj vladi Arsen Bauk nije želeo da komentariše odluku o izmeni Statuta.

Bauk je na svom Fejsbuk profilu poručio da ne može da komentariše odluku jer je njegovo ministarstvo "nadležno za rešavanje mogućeg zahteva Veća srpske nacionalne manjine grada Vukovara o oceni ustavnosti i zakonitosti izmena Statuta grada vezano za uvođenje u ravnopravnu upotrebu jezika i pisma srpske nacionalne manjine".

Da li će Veće srpske nacionalne manjine u Vukovaru podneti takav zahtev Ustavnom sudu za sada nije poznato, a za sutra je najavljena konferencija za novinare srpske zajednice.

Za izmene je glasalo 10 poslanika vladajuće gradske koalicije HDZ-HKS, uz podršku predstavnice HDSSB-a Slavice Jelinić koja je osigurala presudni glas za prihvatanje izmena Statuta, a protiv ili suzdržano bilo je 10 poslanika iz redova SDP-a, SDSS-a, HNS-a i SNS-a.

Izmenama Statuta usvojene su dve odluke: Statutarna odluka o izmenama i dopunama Statuta i Statutarna odluka o ostvarivanju ravnopravne službene upotrebe jezika i pisma srpske nacionalne manjine na podrčju Grada Vukovara, kojom bi se postupno osiguravala individualna prava građana srpske nacionalnosti u Vukovaru.

Izmenama Statuta trebalo bi da se ispoštuje prošlogodišnja odluka Ustavnog suda da vukovarsko Gradsko veće u roku od godinu dana reši pitanje dvojezičnosti u tom gradu.

Naime, Ustavni sud je 11. avgusta 2014. obavezao vukovarsko Gradsko veće da u roku od godinu dana, prema delu Zakona o upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina u Hrvatskoj, Statutom grada propiše i uredi za celo područje, odnosno za pojedini deo ili pojedine delove područja Grada Vukovara, individualna prava pripadnika nacionalnih manjina na službenu upotrebu svog jezika i pisma.

Današnja rasprava o izmenama gradskog Statuta obeležena je sukobima oko prava srpske manjine.

U raspravi su dominirali suprostavljeni stravovi predlagača izmena Statuta, Penave, i predstavnika opozicionih stranaka (SDSS, SDP, HNS i SNS), koji su bile protiv predloženih izmena.

Opozicija smatra da predložene izmene Statuta ne garantuju veća prava pripadnicima srpske nacionalne manjine od onih koja su im garantovana aktuelnim Statutom iz 2009. godine, prenosi agencija Hina.

Penava tvrdi da predlog izmena "maksimalno prati odluku Ustavnog suda", uz poruku da je izmena Statuta nametnuta i "kao vrući krompir" prebačena Vukovaru iz Zagreba.

"Nigde u Statutu ne piše da je uvedena ravnopravna upotreba srpskog jezika i ćiriličnog pisma u Vukovaru", zamerio je Dejan Drakulić u ime Kluba poslanika SDSS-a.

Goran Bošnjak iz SDP-a je pak zamerio predlagaču da se stavlja u poziciju zakonodavca i da se poigrava s pravima nacionalnih manjina u Vukovaru.

"I ono malo prava što ste predvideli ograničavate, pa tako pravo da građani srpske nacionalnosti mogu gradske akte dobiti na ćiriličnom pismu sužavate tako što propisujete da to mogu dobiti nakon pisanog zahteva", rekao je Bošnjak.

Izmenama Statuta je Srbima omogućeno izvođenje nacionalne himne u svečanim prilikama, nakon što se izvede himna Hrvatske, kao i službena korespondencija na ćirilici, ali pri tome za svaki dokument moraju podneti zahtev, uz plaćanje takse od 20 kuna.

Odučeno je da će Gradsko veće jednom godišnje, u oktobru, raspravljati o dostignutom stepenu razumevanja, solidarnosti i dijaloga među građanima Vukovara, te da, u skladu sa zaključcima, donosi odluku o mogućnosti, odnosno potrebi proširivanja obima osiguranih individualnih prava pripadnika srpske nacionalne manjine u Vukovaru novim pravima.

Ustavni sud je, inače, neustavnim proglasio referendumsko pitanje prema kojem bi građani odlučili da li su za to da se Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina propiše da pravo na ravnopravnu službenu upotrebu svog jezika i pisma manjine ostvaruju u sredinama u kojima čine više od polovine, umesto sadašnje trećine ukupnog stanovništva.

Prethodno je danas, sajt Lupiga objavio video na kojem se vidi kako zamenik vukovarskog gradonačelnika Marijan Pavliček iz Hrvatske konzervativne stranke i predsednik vukovarskog Gradskog veća, HDZ-ovac Igor Gavrić, pevaju ustašku pesmu "Evo zore, evo dana", u kojoj se veličaju pripadnici zloglasne "Crne legije".

Zamenik predsednika Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta najoštrije je osudio odluku gradskog veća Vukovara da izmeni Statut i onemogući javnu upotrebu ćirilice u tom gradu i zatražio od Vlade Hrvatske da na narednoj sednici suspenduje statut.

Ranije danas, Miodrag Linta osudio je ponašanje zamenika gradonačelnika Vukovara Marijana Pavličeka i predsednika vukovarskog Gradskog veća Igora Gavrića zbog pevanja ustaške pesme "Evo zore, evo dana". 

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво