Читај ми!

Grčka finansijska drama, banke ne rade u ponedeljak

Banke u Grčkoj neće raditi neko vreme, saopštio je premijer Aleksis Cipras. Poziva na mir i poručuje da su depoziti u bankama sigurni.

Premijer Grčke Aleksis Cipras saopštio je da će banke u Grčkoj jedno vreme biti zatvorene i optužio evropske partnere i Evropsku centralnu banku da vrše pritisak na Grčku, naveo je u televizijskom obraćanju naciji.

Da banke u ponedeljak neće raditi najavio je ranije i šef Pireus Banke, nakon hitnog sastanka sa Savetom za finansijsku stabilnost, javio je Bi-Bi-Si.

Savet za finansijsku stabilnost predlaže da banke budu zatvorene narednih šest radnih dana, kao i da se od utorka podizanje gotovine sa bankomata, koji sutra neće raditi, ograniči na 60 evra dnevno.

Cipras je najavio je da će biti sprovedena kontrola kapitala, pošto su Grci na njegov iznenadni poziv na referendum o ponudi kreditora odgovorili povlačenjem novca iz banaka, prenosi Tanjug.

Cipras je optužio evropske partnere i Evropsku centralnu banku da vrše pritisak na Grčku, ali je rekao da neće odustati od plana da naredne nedelje održi referendum.

"Odbijanje zahteva grčke vlade za kratko produženje programa je čin bez presedana prema evropskim standardima, koji dovodi u pitanje pravo suverenog naroda da odlučuje", rekao je Cipras u televizijskom obraćanju naciji.

"Ta odluka dovela je do toga da ECB danas ograniči likvidnost grčkih banaka i primora grčku Centralnu banku da predloži pauzu u njihovom radu i restrikcije na povlačenje novca", poručio je grčki premijer.

Grčki premijer je naglasio da su ulozi građana u grčkim bankama apsolutno zagarantovani.

"Sada je više nego jasno da je cilj ove odluke samo da ucenjuju grčki narod i da spreče demokratski proces referenduma", rekao je Cipras u televizijskom obraćanju.

Osim što je tokom dana za sutra, povodom grčke krize, zakazala hitan sastanak sa liderima svih stranaka, nemačka kancelarka Angela Merkel je tokom večeri kontaktirala američkog predsednika Baraka Obamu.

U telefonskom razgovoru su se saglasili da je od ključne važnosti da se pronađe način da Grčka ostane u evrozoni, saopštila je Bela kuća. "Dvoje lidera potvrdila su da njihovi ekonomski timovi pažljivo prate situaciju i da će ostati u bliskom kontaktu", navodi se u saopštenju.

Prethodno, tokom dana, ministar finasija Janis Varufakis je izjavio da se ključ za rešenje grčke krize nalazi u rukama Angele Merkel.

Evropska centralna banka saopštila je ranije da neće povećati sredstva namenjena finansiranju banki.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво