Читај ми!

Ferguson: Rezolucija otkrila postojeće podele

Britanski ambasador u BiH Edvard Ferguson kaže da je rezolucija o Srebrenici važna za Ujedinjene nacije, koje su prepoznale da su u prošlosti pravljene greške i da "nije urađeno dovoljno da se genocid u Srebrenici spreči".

Edvard Ferguson smatra da je za Ujedinjene nacije ta rezolucija prilika za prisećanje i način da se osigura da se iz tragedije u prošlosti nauče pouke za budućnost, prenosi Tanjug.

"Bilo bi mi drago da i drugi urade to isto", rekao je Ferguson u intervjuu za sarajevski Dnevni avaz.

Stava je da ne postoji rizik od destabilizacije u BiH i regionu zbog žestokih reakcija u vezi sa rezolucijom, jer smatra da sve zemlje znaju da se konfrontacijom ništa ne postiže, a saradnjom sve.

"Ovo je ključni izazov za odgovorne političke vođe u ovoj zemlji i širem regionu. Zaista se nadam da će, nakon što se slegne prašina, ova rezolucija biti korisna osnova za stvarni nacionalni dijalog, bez kojeg ne može biti istinskog pomirenja", naveo je Ferguson.

Britanski diplomata smatra da rezolucija o Srebrenici, koju je pripremila Velika Britanija za usvajanje u Savetu bezbednosti UN, nije stvorila nove, nego otkrila postojeće podele.

"Tačno je da Srebrenica izaziva emotivne reakcije na svim stranama i to ne iznenađuje. Ali, mislim da ova rezolucija nije stvorila nove podele, nego je, nažalost, samo otkrila postojeće", rekao je Ferguson.

Komentarišući reagovanja iz Srbije na rezoluciju, ambasador Ferguson smatra da "događanja u poslednjih nekoliko dana jasno pokazuju da, i nakon 20 godina, neki ljudi još ne mogu prihvatiti prošlost".

Prema njegovim rečima, istinsko pomirenje zavisi od razumevanja i prihvatanja dešavanja u prošlosti počinjenih od svih učesnika, kao i od odlučnosti da se greške iz prošlosti ne ponavljaju.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво