Читај ми!

Dodik: Narod treba pitati da li prihvata sud BiH

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik kritikujući odluku da Naser Orić bude izručen Bosni i Hercegovini ocenio je da bi narod na referendumu u RS trebalo pitati da li prihvataju Sud i Tužilaštvo BiH.

Milorad Dodik smatra da je Tužilaštvo BiH tražilo izručenje Nasera Orića da bi ga pustilo na slobodu, kao što je uradilo sa Ejupom Ganićem i komandantom Armije BiH Jovanom Divjakom, preneo je portal Kliks.

"Ovde se radi o političkoj pokvarenosti. Tužilaštvo BiH za RS i njenog predsednika i institucije su mimo ustava nametnuti”, rekao je Dodik, prenosi Tanjug.

On je dodao da će zbog ove odluke naredne sedmice preduzeti određene korake.

"U narednoj sedmici ću odmeriti odnos prema ovom pitanju i tražiti izjašnjenje Narodne skupštine Republike Srpske prema određenim aktivnostima koje će se odnositi na vraćanje ranijim stavovima da treba narod na referendumu pitati da li prihvataju ovakve institucije", dodao je Dodik.

Dodik kaže da ako čitava srpska populacija smatra, oseća ili zna da postoji Orićeva krivica, onda Tužilaštvo BiH ne može ovako da radi.

On smatra da je sigurno da će narod reći "ne" Tužilaštvu BiH i Sudu BiH i navodi da će na bazi ovoga predložiti zakon kojim bi svaka odluka ili zakon na nivou BiH bili primenjivani u Republici Srpskoj samo ako ih potvrdi parlament RS-a.

On je pozvao srpske predstavnike u Veću ministara i Parlamentarnoj skupštini BiH da se uozbilje, jer je put kojim idu, kako je rekao, "nacionalna izdaja".

Dodik Tužilaštvu BiH zamera i što je izuzelo predmet od bijeljinskog tužilaštva koje je započelo istragu u ovom slučaju.

"Ako je Tužilaštvo BiH spremno da ignoriše zločine nad Srbima, a brani zločince koji su cinili zločine nad Srbima - to nam sigurno ne treba", zaključio je Dodik.

Dodik o žrtvama Srebrenice i britanskoj rezoluciji 

Dodik je istakao da žali žrtve Srebrenice, ali i da je britanska rezolucija neprihvatljiva za Srbe u Bosni i Hercegovini i da bi njeno donošenje zemlju učinilo nestabilnijom.

Dodik smatra da predlog britanske rezolucije predstavlja deo upornih napora Velike Britanije da destabilizuje taj prostor, prenosi Tanjug.

"Čini se da navijački rade u interesu bošnjačke strane, pokušavajući da centralizuju zemlju", rekao je Dodik za bosanskohercegovačko izdanje Večernjeg lista.

Prema njegovim rečima, Rusija smatra da je rezolucija o Srebrenici nepotreban dokument, koji nije dogovoren u okviru partnera u Savetu bezbednosti UN, najavljujući da najverovatnije neće učestvovati u raspravi, niti podržati takav akt.

"Rusija će, kako sam razumeo, preduzeti sve da se o toj rezoluciji uopšte ne razgovara", kaže Dodik.

Predsednik Republike Srpske smatra da bi bilo važno da međunarodna zajednica sa potrebne vremenske udaljenosti, na osnovu dokumenata, pa i presude iz Haga, analizira sve što se događalo u Srebrenici.

"Ja, zbog istine, ali i pijeteta prema žrtvama, ne želim da licitiram s tim šta se dogodilo. Tražim međunarodnu komisiju koja će sa ove distance utvrditi šta se dogodilo", poručio je Dodik.

Komentarišući tvrdnje autora rezolucije o Srebrenici da je njen cilj samo odati počast žrtvama i uputiti opomenu, Dodik kaže da nije tačno da rezolucija ima samo moralnu dimenziju, kao i da će sprovođenje rezolucije sutra biti povezano, između ostalog, s približavanjem Evropskoj uniji.

"Nismo mi naivni i verovatno stranci imaju problema s nama što smo dugo ovde i što znamo kako stvari funkcionišu. Zato smatramo da je britanski predlog rezolucije potpuno nekorektan, neprihvatljiv, rezultat je stereotipa i ne doprinosi pomirenju", poručio je Dodik.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво