Читај ми!

Cipras uveren u sporazum uprkos negodovanju

Grčki premijer Aleksis Cipras uveren je da će s kreditorima biti postignut sporazum, kojim bi njegova zemlja izbegla bankrot. Ministri finansija evrozone ponovo su se razišli bez dogovora o nastavljanju kreditne podrške Grčkoj.

Ministri finansija su se bili okupili četvrti put za nedelju dana, dok Grčka vodi bitku sa MMF, ECB i Evropskom komisijom da bi dobila poslednju tranšu kredita u zamenu za obećane reforme.

"To je sve za danas. Institucije i Grčka nastavljaju da rade. Evrogrupa će se sastati kasnije, ali ne danas," napisao je na Tviteru finski ministar finansija Aleksander Stub.

Tri izvora su rekla za AFP da bi naredni sastanak mogao biti u subotu.

"Rasprava se nastavlja danas, sutra, s ciljem da se postigne približavanje. Devetnaest ministra je kritikovalo oba predloga sporazuma i predlog poverilaca i predlog Grčke", grčki ministar finansija Janis Farufakis. 

Njegov nemački kolega Volfgang Šojble po dolasku na sastanak je procenio da su Grčka i njeni kreditori "čak i više udaljeni" nego ranije.

Aleksis Cipras se posle pregovora sa kreditorima, a uoči samita EU nadao kompromisu i prevazilaženju sve dublje krize.

"Evropska istorija je puna nesporazuma, pregovora i onda kompromisa. Tako da sam posle obuhvatnih grčkih predloga, uveren da ćemo postići kompromis koji će pomoći Grčkoj i evrozoni da prevaziđu krizu", rekao je Cipras. 

Grčki premijer je smatrao da postoji dobra osnova za sporazum, ali je njegova nemačka koleginica Angela Merkel, međutim, rekla da u razgovorima o pomoći "još nije napravljen neophodan napredak".

"Na nekim mestima imamo utisak da se malo vraćamo unazad", rekla je Merkel uoči samita EU.

Kako su tvrdili evropski i grčki izvori ranije danas, Grci su na sastanak ministara finansija evrozone poslali odvojene predloge za sporazum.

Istovremeno, kako kažu grčki izvori, Atina ostaje pri svojim predlozima koje je poslala na sastanak Evrogrupe. 

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk prethodno je izjavio da uprkos teškoćama, predoseća da će pregovori za sporazum Grčke i kreditora imati "srećan kraj".

"Radi se i sigurno će biti potrebno još mnogo sati. Poslednji sati su zaista ključni, ali imam dobar predosećaj da će, za razliku od Sofoklovih tragedija, ova Grčka priča imati srećan završetak", rekao je Tusk.

Austrijski kancelar Verner Fajman takođe je izrazio optimizam, ali i upozorio da bi još nekoliko dana mogla trajati neizvesnost.

Grčka vlada u Atini je saopštila da je Cipras razgovarao telefonom s predsednikom Prokopisom Pavlopulosom da ga obavesti o toku pregovora koji bi Grčkoj omogućili da izbegne bankrot u utorak.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво