Bugarska pokušava da ograniči broj migranata

Bugarska će pokušati da ograniči broj migranata koje mora da primi u skladu sa planom EU o relokaciji oko 40.000 ljudi koji su stigli u Italiju, Grčku i druge članice Unije, saopštila je Vlada u Sofiji.

Na predlog Evropske komisije, EU treba da primi i dodatnih 20.000 izbeglica EU i da ih preraspodeli unutar zemalja članica. Očekuje se da Nemačka i Francuska prime oko 40 odsto migrantata dok bi Bugarska, kao najsiromašnija članica, trebalo da primi 572 migranta koji se već nalaze u Italiji i Grčkoj i dodatnih 200 izbeglica, prenosi Tanjug.

"Bugarska će insistirati na tome da kvote za migrante budu znatno manje za zemlje poput Bugarske koje imaju spoljnu granicu EU i koje su pod snažnim pritiskom migracije", navela je bugarska vlada u saopštenju, prenosi Rojters.

Priliv izbeglica u Bugarsku, prvenstveno iz Sirije i severne Afrike preko granice sa Turskom, povećan je za 60 odsto u prvom kvartalu ove godine u odnosu na isti period pre godinu dana i iznosi oko 3.200 ljudi, navela je državna agencija za izbeglice.

U pokušaju da ograniči ilegalne prelaske na svoju teritoriju, Bugarska je izgradila ogradu duž granice sa Turskom.

Planovi EU o relociranju migranata izazvali su zabrinutost i u Francuskoj i Nemačkoj, Britanija je rekla da neće učestvovati, a neke istočne članice su ga nazvale "dobrovoljnim planom".

Ministri unutrašnjih poslova EU će o njemu razgovarati 15. i 16. juna.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво