Читај ми!

Ruža Tomašić o "čišćenju" Srba iz Hrvatske

Predsednica ekstremno desne Hrvatske konzervativne stranke Ruža Tomašić nastavlja sa šovinističkim izjavama protiv Srba i poručuje da ne namerava da se opravdava za izgovorene reči, "koje su istinite".

U pismu članovima i simpatizerima stranke odbacila je zahteve da se opravda za nedavnu izjavu u Vukovaru o "čišćenju" Srba iz Hrvatske i kaže da joj je "puna kapa" pojedinih Srba "koji su rođeni u Hrvatskoj, a do Hrvatske im uopšte nije stalo", prenosi Tanjug.

"Neka oni mole boga da mi ne počistimo svoje dvorište, jer ako mi počnemo da čistimo svoje dvorište, imaće Srbija još veoma mnogo Srba iz Hrvatske. Oni drže ovu državu za blagajnu i samoposlugu, a ništa joj ne daju", rekla je Tomašićeva u ponedeljak u Vukovaru.

Predsednica Hrvatske konzervativne stranke je tako reagovala na izjavu srpskog ministra rada Aleksandra Vulina, koji je Hrvatskoj poručio da Srbiji ne deli lekcije nego da pogleda u vlastito dvorište i procesuira ratne zločine, javila je agencija Hina.

Ruža Tomašić u pismu svojim partijskim drugovima poručuje da su priče o porastu etničke i političke netolerancije u Hrvatskoj besmislene, a da se njome isključivo služe oni koji gube poziciju "monopolista na srpstvo" u Hrvatskoj.

"Predstavljaju se kao zagovornici pomirenja, ali kada ste ih čuli da osuđuju neki čin koji su ekstremni pripadnici srpske manjine u Hrvatskoj napravili?", navodi predsednica Hrvatske konzervativne stranke.

Prozvala je i srpski državni vrh, diplomate i lobiste koji, po njenom mišljenju, uporno negiraju srpske zločine dok u isto vreme "kukaju svetu da su nedužni Srbi proterani sa svojih ognjišta".

Optužila je i hrvatsku vladu da ćuti jer želi korektne odnose sa Srbijom.

Izjave Tomašićeve o "čišćenju" Srba osudila je Istarska demokratska stranka, ocenivši ih neprimerenim, neprihvatljivim i nedopustivim istupima javnog govora mržnje, dok je ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak, ovu izjavu nazvao "fašističkom".

Predsednik Istarske demokratske stranke Boris Miletić naveo je u saopštenju da su "izjava i ratnohuškačka retorika Ruže Tomašić neprihvatljivi i potpuno neprimereni u svakom civilizovanom društvu".

"One se kose sa svim načelima modernog društva i nikako ne smeju biti prihvaćene kao legitiman politički stav", naveo je Miletić i izrazio uverenje da građanke i građani Hrvatske u potpunosti odbacuju njene izjave.

Crnadak je takođe najoštrije osudio izjavu predsednice Hrvatske konzervativne stranke i članice Evropskog parlamenta Ruže Tomašić u kojoj preti i vređa Srbe kao narod, stoji u saopštenju iz njegovog ministarstva.

"Danas, kada se u Evropi gradi zajednički front za borbu protiv svih oblika radikalizma i kada svi težimo saradnji i toleranciji, stavovi Tomašićeve su ne samo šovinistički i uvredljivi nego i nanose ogromnu štetu evropskoj ideji i procesu pomirenja u regionu", poručio je ministar BiH.

Kako je istakao, posebno je opasno to što je Tomašićeva poslanica u Evropskom parlamentu, a takvi komentari podstiču evroskeptike i protivnike pozitivnih procesa.

Izrazio je uverenje da će zvanične politike zemalja Zapadnog Balkana, zemlje iz koje dolazi Tomašićeva, ali i zemalja Evropske unije biti snažnije od mračne i prevaziđene politike poslanice Tomašić.

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta, koji je i poslanik SNS-a, zatražio je juče da Evropski parlament pokrene inicijativu za donošenje rezolucije kojom bi bilo osuđeno neprimereno ponašanje Tomašićeve.

Linta je rekao da je njena izjava skandalozna, te da je ona samo jedna u nizu kojom Tomašićeva poziva na nasilje, linč i govor mržnje prema preostalim Srbima u Hrvatskoj.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво