Читај ми!

"Bomba" trese Makedoniju, prisluškivani i ambasadori

Makedonske tajne službe su poslednjih godina, osim 20.000 državljana Makedonije, prisluškivali i "ambasadore šest najuticajnijih stranih država", tvrdi lider opozicije Zoran Zaev. Direktne pretnje upućivane su sudijama i tužiocima. Premijer Nikola Gruevski koordinisao "osvetničku akciju" protiv finansijera nekadašnje televizije A1, tvrdi SDSM.

Lider makedonskog opozicionog Sodijaldemokratskog saveza Zoran Zaev izneo je seriju novih optužbi protiv premijera Nikole Gruevskog i njegovih najbližih saradnika, tvrdeći da su menjali zakone kako bi se osvetili političkim neistomišljenicima, prisluškivali ambasadore i pretili tužiocima i sudijama.

Osim tih optužbi, Zaev je najavio da će uskoro objaviti i seriju dokaza kojima će biti razotkrivene "neviđene" malverzacije tokom izbora 2011, 2013. i 2014. godine.

"Neka čeka javnost. Izbori su vrh. Način na koji su sprovođeni 2011, 2013. i 2014. godine nije viđen nigde drugde na svetu", rekao je Zaev, koji je u petak izneo petu seriju dokaza o aferi prisluškivanja oko 20.000 građana Makedonije.

Šef makedonske opozicije objavio je snimke telefonskih razgovora premijera i ministra transporta, na kojima se čuje tok dogovora o hitnoj promeni urbanističkih planova i rušenju tržnog centra "Kosmos" čiji je finansijer bio vlasnik Televizije A1 Fijat Canoski.

Zaev je naveo da SDSM poseduje snimke pretnji sudijama i tužiocima, prisluškivane razgovore ambasadora "šest najuticajnijih država", kao i dokaze da su, osim mobilnih, prisluškivani i fiksni telefoni, ali i internet komunikacije.

"Njih šestorica su iz najuticajnijih država. Neću da govorim o detaljima, jer imamo nameru da im to saopštimo. Nećemo da se sa tim naslađuje javnost", rekao je Zaev.

Ukoliko se ove optužbe pokažu kao tačne, to bi moglo predstavljati kraj političke karijere Nikole Gruevskog i njegove partije VMRO–DPMNE.

Premijer Gruevski je, pre dva dana, odbacio optužbe opozicije da pokušava da prisluškivanjem kontroliše celu Makedoniju, navodeći da neće dozvoliti destabilizaciju države, a da eventualne zloupotrebe treba da potvrde državni organi.

Makedonski premijer je takođe naveo i da ga prisluškuju tajne službe. Ranije je optužio Zaeva da radi za strane obaveštajne službe. 

 

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво