Glavaš stigao u Hrvatsku, dočekan kao heroj

Branimir Glavaš, koji je pušten iz zatvora u Mostaru gde je služio kaznu zbog ratnog zločina počinjenog nad Srbima u Osijeku, stigao je u taj grad, gde je za njega organizovan svečani doček, uz koncert i vatromet.

Branimir Glavaš je nešto pre 19.30 ušao u Hrvatsku, a na graničnom prelazu između Hrvatske i BiH sačekale su ga stranačke kolege iz Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje, prenosi Beta.

Zajedno su se, kako prenose lokalni mediji, uputili u Osijek gde su mu udruženja branitelja iz Osječko-baranjske županije priredila veliki koncert dobrodošlice.

"Dragi prijatelji, Hrvati i Hrvatice, sve vas pozdravljam u svoje ime, ali i u ime svih branitelja koji su branili ovaj herojski grad Osijek i istočne granice Republike Hrvatske od velikosrpske agresije", obratio se Glavaš okupljenima, prenosi Tanjug.

Glavaš je poručio da aktuelna hrvatska vlada nije zaštitnica narodnih hrvatskih interesa, već da su to "sluge međunarodnih sila, Brisela i sluge Vašingtona", javila je Hrvatska radio-televizija.

"Ne želimo one koji nisu žrtvovali mali prst za hrvatsku slobodu", rekao je Glavaš, dok su okupljeni uzvikivali: "U boj, u boj, za narod svoj!"

Lokalni mediji navode da se na osječkom trgu, uprkos susnežici, okupilo nekoliko hiljada ljudi. Na jednom nadvožnjaku, na ulazu u grad, okačen je transparent "Branimir Glavaš heroj".

Branimir Glavaš je pre desetak dana pušten iz zatvora u Mostaru, pošto je Ustavni sud Hrvatske poništio pravosnažnu presudu Vrhovnog suda kojom je Glavaš bio osuđen na osam godina zatvora zbog ratnih zločina nad civilima srpske nacionalnosti u Osijeku 1991. i zatražio da se postupak ponovi.

Glavaš je više od pet godina bio u zatvoru, a u BiH je završio pošto je uoči izricanja presude u Hrvatskoj pobegao u susednu državu, čije državljanstvo takođe ima.

Pošto je na snazi prvostepena presuda Županijskog suda u Zagrebu kojom je Glavaš zbog ratnih zločina osuđen na desetogodišnju zatvorsku kaznu, tužilaštvo je tražilo da mu se ponovo odredi istražni zatvor.

O tome bi trebalo da se odlučuje u ponedeljak. Glavaševi advokati smatraju da nema osnova za određivanje pritvora, jer je u istražnom zatvoru proveo više od pet godina, dok istražni zatvor s produženjima u njegovom slučaju može da traje najduže četiri godine.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво