Читај ми!

Makedonija, pumpanje tenzija

Serija incidenata na demonstracijama Albanaca dramatično podigla tenzije u Makedoniji. Veterani OVK prete akcijama. Premijer Gruevski tvrdi da Skoplje neće dozvoliti eskalaciju nasilja. Najavljene "svealbanske" demonstracije u Skoplju.

Presuda šestorici Albanaca zbog ubistva petorice Makedonaca uzburkala je političke strasti u toj državi, ali vlasti u Skoplju tvrde da neće dozvoliti da situacija izmakne kontroli.

"Nećemo dozvoliti da ovi protesti eskaliraju do mere koja će ugroziti interese naroda i institucija", rekao je premijer Nikola Gruevski, posle serije sukoba demonstranata i policije u kojima je povređeno nekoliko desetina ljudi.

Albanske političke stranke u Makedoniji su već danima prilično rezervisane prema demonstracijama, ali podrška protestima raste iz dana u dan, jer su se na stranu demonstranata stavile brojne javne ličnosti.

Lider najmoćnije stranke makedonskih Albanaca i nekadašnji lider gerilaca Ali Ahmeti rekao je da se nada da će apelacioni sud doneti pravednu odluku u slučaju koji je u Makedoniji dobio naziv "Monstrum". 

Njegov "ratni drug" Bardulj Mahmuti je, pak, ocenio da je "Makedonija doživotni kazamat za Albance", upozoravajući da "činjenica što u Makedoniji nema borbi ne znači da je mir". 

Najozbiljniji test za stabilnost Makedonije očekuje se u petak, kada će, bar prema najavama, u Skoplju biti održan protest na koji su pozvani Albanci iz Makedonije, Albanije, sa Kosova, ali i iz delova Grčke.

Istovremeno, podršku demonstrantima pružili su i veterani OVK, koji su obećali pomoć u "okončanju represije", tvrdeći da presude Albancima nisu proizvod valjanog sudskog procesa, već "političkog progona".

Makedonska policija još nije uspela da identifikuje organizatore demonstracija, na koje se Albanci pozivaju putem društvenih mreža. Poruke organizatora su raznolike - od protesta protiv presuda, pa gotovo do poziva na džihad, što situaciju u Makedoniji čini komplikovanijom.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво