Читај ми!

Intifada u Skoplju?

Albanske političke stranke, Priština i Tirana zabrinuti zbog religioznog karaktera koji su poprimile demonstracije u Skoplju. Demonstranti mahali zastavama sa arapskim natpisima i uzvikivali "Alahu ekbar". Povređeno dvadesetak osoba.

Vlasti u Tirani i Prištini zabrinute su zbog verskih obeležja i povika na demonstracijama u Skoplju, u kojima je u petak povređeno nekoliko desetina ljudi.

"Problemi Albanaca u Makedoniji su političkog i nacionalnog karaktera i nema mesta verskim obeležjima... Verski pokliči i zastave stvaraju zabunu među Albancima i skreću pažnju sa stvarnih problema", rekao je neimenovani zvaničnik vlade u Tirani agenciji INA.

Sličnu poruku uputile su i vlasti u Prištini.

Iako su zastave sa arapskim natpisima bile deo ikonografije i na ranijim protestima u Skoplju, reakcija Tirane i Prištine i strah od širenja verskog uticaja među Albancima podudario se sa najavama akcija radikalnih islamista, povratnika sa frontova u Siriji i Iraku, na Kosovu i u Albaniji.

Sukobi su izbili u makedonskoj prestonici pošto je nekoliko hiljada mladih Albanaca napalo kordon policije koji je obezbeđivao protest. Povređeno je 20 osoba, među kojima i pripadnici policije, saopštio je makedonski MUP.

U seriji izveštaja kosovskih i zapadnih obaveštajaca kao centar za regrutaciju radikalnih islamista za ratove u Iraku i Siriji, ali i kao njihova baza prilikom povratka na Kosovo označen je Kačanik.

Kosovski mediji su proteklih nedelja upozoravali da veterani ratova u Iraku i Siriji spremaju napade na teritoriji Kosova i Albanije, a posle tih napisa uhapšene su tri osobe.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво