Читај ми!

Suzavac i šok-bombe u Skoplju

Dvadeset osoba je povređeno kada se nekoliko hiljada demonstranata sukobilo s policijom u Skoplju tokom protesta zbog presude šestorici Albanaca, osuđenih na doživotnu kaznu zatvora. Presuda je doneta za ubistvo petorice mladih Makedonaca u Smilkovcu, nadomak Skoplja 2012. godine. Zgrada suda demolirana. Policija upotrebila suzavac i šok-bombe.

Sukobi su izbili u makedonskoj prestonici pošto je nekoliko hiljada mladih Albanaca napalo kordon policije koji je obezbeđivao protest. Povređeno je 20 osoba, među kojima i pripadnici policije, saopštio je makedonski MUP.

Neki od povređenih zadobili teške, ali ne i povrede opasne po život, rekao je portparol MUP-a Ivo Kotevski, navodi agencija MIA.

Demonstranti su bacali kamenje ispred zgrade suda, a policija je odgovorila šok-bombama kako bi ih sprečila da dođu do zgrade vlade. Zgrada suda je potpuno demolirana.

Zatim je ispaljen suzavac kako bi se demonstranti primorali da se vrate u deo grada koji je pretežno naseljen Albancima.

Demonstranti su nosili parole "Želimo pravdu" i "Mi nismo teroristi". Uzvikivali su i: "Alahu Akbar" i "UČK".

Poziv na protest upućen je preko društvenih mreža u organizaciji, kako se navodi, aktivista za ljudska prava i članova porodica šestorice Albanaca, uhapšenih u opsežnoj akciji makedonske policije "Monstrum".

U tekstu u kojem se poziva na protest piše da je podrška došla iz mnogih udruženja i društava za zaštitu ljudskih prava, albanskih organizacija u dijaspori i javnih ličnosti.

Alil Demiri, Afrim Ismailović, Agim Ismailović, Fejzi Aziri, Haki Aziri i Sami Ljuta su pred Krivičnim sudom u Skoplju proglašeni krivim za ubistvo petorice Makedonaca na pravoslavni Uskrs 2012. godine.

Oni su osuđeni na doživotni zatvor, najdužu moguću kaznu za krivično delo terorizma.

Poziv na prekid nasilja

Evropska unija, Sjedinjene Države, OEBS i NATO su u zajedničkom saopštenju pozvali građane Makedonije da se uzdrže od nasilja.

U zajedničkom saopštenju delegacije EU, ambasade SAD u Skoplju i misija OEBS i NATO u Makedoniji apeluje se na građane i državno rukovodstvo da se ujedine i u duhu konstruktivnog dijaloga se pozabave problemima koji negativno utiču na međusobno razumevanje i međuetničke odnose u Makedoniji, prenela je makedonska agencija MIA.

"Svi građani imaju pravo na proteste i izražavanje svog mišljenja na miran način, ali nemaju pravo da čine destruktivna, nasilna dela", upozorava se u saopštenju.

"Svaki međuetnički incident ili pokušaj podsticanja netolerancije daje priliku za politizovanje ili iskorišćavanje situacije u političke svrhe, ali isto tako pruža šansu i za otvaranje dijaloga i ojačavanje odnosa između različitih etničkih zajednica. To je prilika za političke lidere da se zauzmu za uspostavljanje integrisane države koja poštuje različitost", istakli su EU, SAD, OEBS i NATO.

Број коментара 35

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво