Читај ми!

Nevreme aktiviralo vulkan u Makedoniji

Veće količine dima počele da izlaze iz mini-vulkana Duvalo u selu Kosel kod Ohrida. Stručnjaci kažu da nema razloga za zabrinutost - dim izlazi iz vulkana zbog nepogoda koje su u poslednje vreme zadesile region.

Veće količine dima počele su da izlaze iz vulkana Duvalo u selu Kosel kod Ohrida, a ohridska protivpožarna jedinica odmah je otišla na teren, javili su makedonski elektronski mediji.

Vulkan Duvalo predstavlja aktivnu geotermalnu površinu koja liči na minijaturni krater prečnika oko pola metra i dubine oko 30 centimetara, iz kojeg izlaze gasovi ugljen-dioksid i vodonik-sulfid.

Iz vulkana obično izlazi beo dim sa mirisom sumpora, ali u sredu je, kako navode makedonski mediji, dim bio crn i "smrdeo je na zapaljenu gumu", što je izazvalo paniku u oblasti Ohrida.

"Naša ekipa je na terenu, ali preventivno, jer nije bilo potrebe za intervencijom. Vulkan reaguje na promenu vremena", objasnio je dežurni iz vatrogasne službe.

Kažu da je to prvi put da su dobili poziv da se vulkan aktivirao, jer se ovaj fenomen pre nije događao, odnosno dim se nije širio izvan samog otvora vulkana.

Stručnjaci objašnjavaju da je to prirodna pojava i da dim izlazi iz vulkana usled većih prirodnih aktivnosti u poslednjih nekoliko meseci i onoga što se dešava u regionu - potresa i poplava.

Zbog ove pojave oglašena je uzbuna u svim nadležnim institucijama, a pre svega u Centru za krizne situacije.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво