Читај ми!

"Spremanje" Džoa Šimunića

Slavlje Hrvatske zbog plasmana na Svetsko prvenstvo pretvorilo se u "Slučaj Šimunić". Uzvici "Za dom spremni" za policiju ne predstavljaju kršenje zakona, ali su naišli na oštre osude visokih državnih zvaničnika. Glavni akter događaja, štoper "vatrenih" se pravi nevešt. Na potezu je tužilaštvo. Istragu pokrenula i Fifa.

Štoper hrvatske fudbalske reprezentacije Josip Džo Šimunić našao se na stubu srama pošto je posle istorijske pobede nad Islandom i plasmana na Mundijal zgrabio mikrofon, okrenuo se ka tribinama na Maksimiru i zaurlao "Za dom".

Publika se rado odazvala njegovom pozivu i uskliknula "spremni", posle čega je počelo da se odmotava klupko kontroverzi čiji će epilog, kako stvari stoje, morati da definišu lokalno tužilaštvo u Zagrebu i Fifa koji, svako za svoj groš, vode istragu o ovom događaju.

Pred tužiocima nije nimalo lak zadatak jer, prema hrvatskim zakonima, ustaški simboli, uključujući i "Za dom spremni", nisu eksplicitno zabranjeni, već se u ovakvim slučajevima sudi prema uopštenim odredbama zakona o kažnjavanju dela na temelju govora mržnje, upozorio je Hrvatski helsinški odbor.

"Da li je gospodin Šimunić ušao u kažnjivu zonu, jer znamo da je izražavanje ili propagiranje totalitarnih režima i zločinačkih režima kažnjivo, ja o tome ne mogu reći, ali da je reč o potpuno neprimerenom potezu o kojem zaista moraju razmisliti u Nogometnom savezu ako žele imati verodostojnost, to je tačno", rekao je hrvatski predsednik Ivo Josipović.

Josipovićeva izjava usledila je nedugo pošto zagrebačka policija "nije utvrdila elemente krivičnog dela" i vruć krompir eventualne odluke o procesuiranju Dinamovog štopera prebacila u ruke tužilaštva.

Šturi policijski izveštaj nije preterano impresionirao hrvatske medije, koji su taksativno naveli primere u kojima je skandiranje "Za dom spremni" ili nošenje majica sa takvim natpisom bilo i te kako kažnjivo, posebno za desetine osoba privođenih na koncertima Marka Perkovića Tompsona ili tokom proslava u Čavoglavama.

Hrvatsku je u nekoliko navrata zbog ovakvih pokliča kažnjavala i Svetska fudbalska federacija, FIFA - poslednji put platili su 50.000 švajcarskih franaka kazne zbog uvredljivog skandiranja navijača na meču sa Srbijom na Maksimiru.

Fifina istraga o "Slučaju Šimunić" je tek počela, ali je izvesno da će Hrvatska biti ozbiljno kažnjena zbog ponašanja navijača, dok se o visini kazne za igrača koji se sa tri žuta kartona u meču protiv Australije 2006. godine već upisao u istoriji svetskih prvenstava, tek spekuliše.

Josip Šimunić je, pak, u dva navrata pokušao da objasni svoje postupke. Prvi put, neposredno posle meča kada je rekao da je tako nešto oduvek želeo da uradi i da bi svi koji osuđuju njegov potez "morali malo da pročitaju istoriju".

Odmah je odgovorio hrvatski ministar sporta Željko Jovanović, koji mu je ponudio profesora istorije da shvati šta je vikao, ali je komentar ubrzo izbrisao sa svog Fejsbuk naloga zbog salvi uvreda koje su mu bile upućene.

Istorijski, poklič "Za dom spremni" ne može se povezati bilo sa čim drugim do ustaštva, iako se alibijima skloni analitičari često pozivaju na Nikolu Šubića Zrinskog koji je juriš iz Sigeta naredio uzvikom "Za dom, sad u boj", ili bana Josipa Jelačića koji bi pred bitku vikao "Za dom", dok mu je vojska odgovarala "Spremni umrijeti".

Pošto arogancija nije donela preterano olakšanje, Šimunić je na Dinamovom sajtu detaljnije objasnio da mu je "strašna pomisao" da bi ga neko mogao stavljati u kontekst podsticanja bilo kakvog oblika mržnje ili nasilja.

"Ne želim ispasti patetičan, ali kao Hrvata koji je rođen i odrastao van svoje domovine meni je dom asocijacija na ljubav, toplinu i pozitivnu borbu; sve ono što smo pokazali na terenu i plasirali se na Svetsko prvenstvo. I to su bili jedini razlozi koji su me u trenutku emocija pojeli i zbog kojih sam započeo spomenuto skandiranje s navijačima", objasnio je Šimunić.

Hrvatski analitičari smatraju, pak, da je jednoglasan odgovor publike bar jednako skandalozan kao Šimunićev postupak, ali i da se ceo slučaj dogodio u "zao čas", jer je u toku žestoka kampanja za referendum o brakovima među osobama istog pola, pa će se tužilaštvo, navodno, teško odlučiti da otvaranjem bilo kakvog postupka protiv Džoa dodatno razgnevi desničare.

Ipak, najinteresantnija reakcija na Šimunićev potez potekla je iz Udruženja zagrebačkih branitelja Vukovara, koji su selektoru Niki Kovaču predložili da ovog štopera otera iz tima i sledeće okupljanje reprezentacije organizuje u Jasenovcu, Teznom ili na Ovčari.

"Tu bi naši fudbaleri utvrdili ono što jako dobro znaju dok igraju u inostranstvu - bez rasizma, bez politike i bez nasilja na sportskim borilištima. U protivnom, ostaćemo mrlja na karti Evrope gde još u javnosti deluju snage kojima je Evropa odavno rekla zbogom", navodi ovo udruženje.

Број коментара 39

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво