Vojnici BiH u "mirovnoj misiji" u Iraku

Jedinica Oružanih snaga BiH krenula je danas u Irak, gde će ostati šest meseci. SAD ponosne na svog saveznika, javnost u Bosni i Hercegovini negoduje.

Jedinicu čine pripadnici Šeste pešadijske brigade, 49 vojnika i jedan oficir za vezu, koji će biti pod komandom kapetana Dragana Malića i smešteni u američkoj vojnoj bazi "Viktorija", najvećoj u Bagdadu, gde se nekad nalazio kompleks rezidencija iračkog predsednika Sadama Huseina.

Jedinica koja će obezbeđivati bazu koalicionih snaga, do kraja godine koštaće državu 1,5 miliona konvertibilnih maraka, dok zamenik ministra odbrane BiH Igor Crnadak očekuje da troškovi iduće godine budu još veći.

U slučaju smrti ili povreda vojnika predviđene su naknade, pa za trajni invaliditet osiguranje iznosi 200.000, a za smrt 100.000 konvertibilnih maraka.

Obzirom da je to prva borbena misija, javnost u BiH je podeljena oko toga da li je vojnike trebalo slati u zemlju u kojoj je ratno stanje, a prilikom ispraćaja jedinice na aerodromu Rajlovac, brojni članovi njihovih porodica, su pred tv kamerama izjavili da nije reč o dobrovoljnom odlasku, već da su vojnici primoravani da idu.

Međutim, predsedavajući Predsedništvom BiH Haris Silajdžić smatra da pripadnici Oružanih snaga koji odlaze u Irak učvršćuju put BiH prema Severnoatlantskom vojnom savezu.

"Ukoliko postanemo članica NATO-a u dogledno vreme, to će nam omogućiti da integraciju u EU završimo što pre", rekao je Silajdžić na svečanoj ceremoniji ispraćaja vojnika u Irak.

Odlazak vojnika iz BiH pozdravio je i američki amabasdor u BiH Čarls Ingliš, rekavši da su "SAD ponosne što mogu pozdraviti BiH kao saveznika u ovoj veoma važnoj misiji".

Zajedno sa vojnicima, u Irak su otputovali i pripadnici osme rotacije deminera, koji će raditi na uklanjanju neeksplodiranih naprava.

 

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво