Читај ми!

Vanredno stanje na Svetoj Gori

Veliki požar na Svetoj gori nalazi se na tri kilometra od Hilandara. Grčki premijer proglasio vanredno stanje na Svetoj Gori. Vetar promenio pravac i duva prema manastiru. Srpski vatrogasci prave protivpožarne puteve da bi sprečili širenje vatre. Trenutno je nemoguće predvideti kada će požar biti ugašen, kaže Dragan Dončevski iz MUP-a Srbije.

21.29 - Grčki premijer Antonis Samaras proglasio vanredno stanje na Svetoj Gori. Svo raspoloživo ljudstvo i mehanizacija upućeni na Atos, javljaju grčki mediji. 

13.45 - Srpski vatrogasci se raspoređeni na terenu oko Hilandara i na nekoliko mesta počeli sa gašenjem požara.

10.58 - Vatrogasci iz Srbije stigli su na Svetu goru i krenuli ka Hilandaru.

Požar na Svetoj Gori bukti već treći dan. Srpski vatrogasci koji su jutros stigli u pomoć grčkim kolegama počeli su da gase požar na samo nekoliko kilometara od manastira Hilandar.

U Sektoru za vanredne situacije MUP-a Srbije kažu da manastir nije ugrožen, ali da bi situacija mogla da se promeni pošto je vetar promenio pravac i duva ka Hilandaru. Do sada je na Svetoj gori i prilazima izgorelo 1.200 do 1.500 hektara šume, useva i vinograda.

Dragan Dončevski iz Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije kaže da su vatrogasci, s obzirom da je vetar promenio pravac i da sad duva prema Hilandaru iz pravca Uranopolisa sa zapada, počeli da prave protivpožarne puteve da bi sprečili širenje vatre.

"Požar je trenutno na oko tri kilometra vazdušnom linijom od Hilandara. Usmerili smo sve snage i činimo sve da taj požar ne priđe bliže", kaže da Dončevski.

Prema njegovim rečima gašenje požara biće nastavljeno preko noći, a u jutarnjim časovima svi vatrogasci će ponovo biti usresređeni na gašenje požara.

Dončevski dodaje da je trenutno nemoguće predvideti kada će požar biti ugašen.

Prema njegovim rečima preduzete su preventivne mere za zaštitu Hilandara, zbog iskustva sa požarom koji je izbio 2004. godine od čega se manastir još nije oporavio i još se restaurira.

Obavljena je i obuka vatrogasaca-monaha u manastiru, tako da postoji ekipa od 10 ljudi koja je obučena i opremljena i može da gasi šumski požar, rekao je Dončevski i dodao da se još ne zna šta je uzrok požara na Svetoj gori.

Vatrogasci jutros stigli

Ekipa od 49 vatrogasaca iz Srbije sa 10 vozila stigla je ranije tokom dana na Svetu goru, potvrdio je za Internet portal RTS-a Dragan Dončevski iz Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije.

Na sajtu manastira Hilandar je ranije tokom dana je javljeno da se požar približio na tri i po kilometra od manastira, što znači da se od sinoć, zbog nepovoljnog pravca vetra, vatra pomerila kilometar i po ka Hilandaru. Vatra je na oko 700 metara od protivpožarnog puta, što je, kako se navodi na sajtu, opasno po odbranu Hilandara.

Atinski radio Skaj javlja da je situacija danas bolja i da su izolovana dva vatrena fronta – u planinskom predelu u oblasti u kojoj je i manastir Hilandar, i kod mesta Uranopolisa, na prilazu polostrvu Atos na kojem je Sveta gora.

U Uranopolisu je proglašeno vanredno stanje i uhapšene su četiri osobe osumnjičene za podmetanje požara, prenosi radio Skaj.

Prema preliminarnom procenama na Svetoj gori i prilazima do sada je izgorelo oko 3.500 hektara manastirske šume.

Načelnik Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice MUP-a Srbije Goran Nikolić, jutros je za RTS rekao da grčki vatrgosaci iz aviona tipa "kanader" vodom intenzivno gase požar na Svetoj gori.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво