Читај ми!

Požar ne preti Hilandaru

Pravoslavni manastiri na Svetoj gori nisu ugroženi velikim požarom koji bukti od juče. Evakuisan deo stanovnika Uranopolisa, luke na tom poluostrvu. Gašenje požara otežava jak vetar. Srpski vatrogasci krenuli na Hilandar.

22.47 - Vatrogasci iz Srbije, njih 49 krenulo je iz Niša na Hilandar, gde će pomagati u gašenju požara. Oni bi na teren zahvaćen požarom trebalo da stignu sutra u podne.

18.48 - Srbija će uputiti u Grčku vatrogasce i vatrogasne kamione koji će pomoći u gašenju požara na Svetoj gori, rekao premijer Ivica Dačić.

9.40 - Nijedan od dvadesetak pravoslavnih manastira na Svetoj gori nije ugrožen, jer se "vatra usmerila ka obližnjoj šumi kod Uranopolisa", kažu vatrogasci, prenosi Beta.

Veliki šumski požar na Svetoj gori, na severu Grčke, primorao je vlasti da delimično evakuišu stanovnike turističkog mesta i pristanišne luke Uranopolis.

Grčki vatrogasci potvrdili su RTS-u da požar još nije lokalizovan i da ga, osim vatrogasnim vozilima u nepristupačnim planinskim predelima gasi pet aviona i dva helikoptera, 25 vozila sa 60 vatrogasaca, a gašenje požara otežava jak vetar.

Međutim, oblast u kojoj je izbio požar je na suprotnoj, zapadnoj obali poluostrva, i udaljen je više od pet kilometara od Hilandara.

Prema tvrdnjama vatrogasaca, nijedan od dvadesetak pravoslavnih manastira na Svetoj gori nije ugrožen, jer se "vatra usmerila ka obližnjoj šumi kod Uranopolisa", prenosi agencija Beta.

U pomoć grčkim vatrogascima, na Hilandar je večeras iz Niša krenula grupa od 49 vatrogasaca iz svih krajeva Srbije. Oni bi na teren zahvaćen požarom trebalo da stignu sutra u podne, rekao je za RTS Goran Nikolić, načelnik vatrogasno spasilačkih jedinaca Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije.

Reč o vatrogascima iz Užica, Jagodine, Sremske Mitrovice, Smedereva i Niša i ekipe su opremljene sa 10 vatrogasnih i terenskih vozila.

Premijer Ivica Dačić rekao je ranije da će Srbija uputiti u Grčku vatrogasce i vatrogasne kamione koji će pomoći u gašenju požara.

Požar je izbio juče, a, kako navode vlasti, nekoliko kuća je oštećeno, prenela je agencija AP.

Inače, u Grčkoj bukti nekoliko požara, od kojih je najjači na jugu, na Peloponezu gde je izgorelo 1.500 hektara šume i imanja i veliki broj grla stoke.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво