Читај ми!

Balkan u snegu

Većina gradova u Bosni i Hercegovini u potpunoj blokadi. Snežno nevreme blokiralo i Crnu Goru, a otežan je drumski i brodski saobraćaj u Hrvatskoj.

Obilan sneg i niske temperature širom Crne Gore i dalje otežavaju drumski saobraćaj i stvaraju probleme u snabdevanju strujom, a u najtežoj situaciji je sever te države koji je praktično u snežnoj blokadi.

Zbog snega neprohodna je većina puteva na severu Crne Gore, a gotovo sva sela na tom području su zavejana. Snežno nevreme odnelo je dva života na teritoriji Crne Gore.

Crnogorski ministar prosvete Slavoljub Stijepović izjavio je da je doneta odluka o odlaganju nastave u školama u svim opštinama na severu Crne Gore u naredna tri dana, zbog vremenskih neprilika.

Iako na severu Crne Gore nije proglašeno vanredno stanje, Stijepović je rekao da je situacija izazvana nevremenom još uvek teška, zbog čega je doneta odluka da se nastava u školama odloži u naredna tri dana.

"Pratimo situaciju i nakon isteka ova tri dana ponovo ćemo proceniti šta da uradimo. U svakom slučaju, na prvom mestu biće nam bezbednost i zdravlje učenika", rekao je ministar prosvete.

U Beranama se u subotu uveče, pod teretom snega, srušio krov sportske dvorane, a u nesreći nije bilo povređenih.

Putni pravac Podgorica-Kolašin-Mojkovac, nakon dva dana blokade, otvoren je za saobraćaj putničkih vozila, čime je uspostavljena drumska veza između juga i severa Crne Gore.

Saobraćaj na toj deonici dozvoljen je samo putničkim vozilima uz obaveznu zimsku opremu. Saobraćaj će se odvijati uz naizmenično propuštanje jednom trakom na pojedinim deonicama puta zbog leda.

Vlada Republike Srpske nije proglasila vanredno stanje, dok je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine proglasila stanje prirodne nepogode.

Na području Republike Srpske, u opštini Skelane sneg je blokirao oko 100 ljudi, a spasilačke ekipe pokušavaju da do njih pročiste puteve.

Sva sela na području Skelana odesečana su od sveta već 20 dana, a građani imaju problema sa nestašicom hrane i lekova.

Na području Sokoca blokirano je oko 70 sela. Ekipe za raščišćavanje su na terenu, a smetovi na pojedinim deonicama su i do tri metara.

Stanje u Neumu je dramatično, pošto od juče u tom gradu nema struje i neće je biti u narednih najmanje sedam dana.

Rukovodilac Elektro Neuma Marko Lović rekao je da je u kvaru glavni dalekovod koji Neum snabdeva strujom iz smera Stona, dok su se dva dalekovoda srušila usled velikog snega.

Stanje u Hrvatskoj se polako stabilizuje, sneg je u većem delu zemlje prestao da pada. Kritično je još uvek u zaleđu Dalmacije gde mećava još uvek ne popušta.

U probijanje snežnih nanosa u području Dalmacije uključila se i vojska, dok se na zadarskom području stanje normalizuje, pa je saobraćaj prema unutrašnjosti ponovno uspostavljen.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji još uvijek odsečeno od sveta oko 200 sela. Najteže je zbog metarskih nanosa snega i izuzetno niskih tempertura na području Imotskog i Vrgorca, gde je proglašeno vanredno stanje.

Na Jadranu i priobalju dodatne probleme će praviti umerena i jaka, a mestimično i olujna i orkanska bura.

Sneg je danas posle podne, posle jučeršnjeg prekida, nastavio da pada u u Makedoniji i već stvara probleme u saobraćaju, posebno izvan gradova i na planinskim prevojima. Temperature su ovih dana od minus 13 do minus 4 stepena.

Iz javnog predužeća "Makedonija put", zaduženog za raščišćavanje puteva, najavili su danonoćna dežurstva da bi se sprečili veći smetovi. Meteorolozi najavljuju nastavak snežnih padavina, a razvedravanje tek od srede. U južnim krajevima zemlje predvidja se kiša.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво