Gotovina čeka presudu

Sloboda ili dugogodišnja robija čeka hrvatske generale Gotovinu, Čermaka i Markača, kojima je danas, završnim rečima tužioca i odbrana, završeno suđenje.

U haškom tribunalu je posle dve i po godine završeno iznošenje završne reči tužilaca i odbrane na suđenje generalima hrvatske vojske, Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču zbog zločina nad Srbima tokom i posle akcije "Oluja" avgusta 1995. godine.

Sudsko veće bi presudu moglo da izrekne u narednih desetak meseci. Tužilac traži dugogodišnje zatvorske kazne za ubijanje i proterivanje Srba iz Krajine, a odbrane optuženih oslobađajuću presudu.

Tužilac Alan Tiger je početkom nedelje sudijama sugerisao da je akcija "Oluja" možda bila legitimna, ali da zločini sigurno nisu. Proterivanje Srba organizovali su Tuđman i hrvatski zvaničnici kao deo zajedničkog zločinačnog poduhvata.

Ključni događaj na kome je dogovreno etničko čišćenje je tzv. brionski sastanak, uoči "Oluje", na kome je Franjo Tuđman rekao da Srbima treba otvoriti izlaz za bekstvo, a da im se u isto vreme, kako se izrazio, garantuju tobožnja ljudska prava, podsetio je tužilac.

Kad su Srbi proterani, činjeno je sve da se nikada ne vrate, dokazivao je Tiger.

Nasprot njemu, odbrana Gotovine je od sudija zatražila da "ne veruju svojim očima, jer ništa nije kao što se čini". Po njihovom mišljenju, nije bilo plana da se Srbi proteraju, a za pojedinačne zločine Gotovina nije odgovoran.

Po mišljenju advokata odbrane Gotovine, Čermaka i Markača, tužilac nije dokazao ni da su gradovi i sela u Krajini razarani, a Srbi ubijani. Tužilac traži da se Gotovina osudi na 27, Markač na 23, a Čermak na 17 godina zatvora.

broj komentara 7 pošalji komentar
(petak, 03. sep 2010, 10:45) - anonymous [neregistrovani]

hrvatina

ante je nas ponos,nas junak.vama se to svidjalo ili ne.bit ce oslobodjen jer je branio svoju zemlju od velikosrpske agresije. pozdrav svim hrvatima u srbiji.

(četvrtak, 02. sep 2010, 17:40) - Tanja iz Kalifornije [neregistrovani]

"t"ko...

ceka taj i doceka, DOZIVOTNU!

(četvrtak, 02. sep 2010, 14:13) - Milan [neregistrovani]

opusteno

Nirnberski proces se nije mogao desiti dok je Hitler bio glavni u Evropi.
Bice revizije, opusteno!!

(četvrtak, 02. sep 2010, 07:53) - anonymous [neregistrovani]

Office

Ovaj u sredini renta office u Hagu da bi mogao da upravlja sa biznisom,
Kakav zatvor i bakraci,to samo vredi za Srbe.

(četvrtak, 02. sep 2010, 04:33) - anonymous [neregistrovani]

Haski "sud"

Sud nece ni ovde izneveriti svoj anti-srpski karakter. Vec i laik moze da primeti da se ovde nigde ne pominje ona komandna odgovornost. Takodje se ni ne pominje kriminalna proslost legionara Gotovine i ako bi to bilo logicno bar od strane tuzioca...

(četvrtak, 02. sep 2010, 03:49) - Александар [neregistrovani]

Само једно:

Боже правде!

(sreda, 01. sep 2010, 23:33) - anonymous [neregistrovani]

Daj Boze

ali mi se cini da ce kao i svi drugi do sada i ova trojica uskoro setati po Zagrebu. Poznatu pricu o nedostatku dokaza, koju vec i vrapci znaju, cucemo kao i u slucaju Haradinaja i Orica.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">