Pomen žrtvama "Oluje"

Postavljanjem spomen ploče u mestu Bravarsko- Janjilo kod Bosanskog Petrovca i služenjem parastosa poginulima iz Republike Srpske Krajine, obeleženo 15 godina od hrvatske akcije "Oluja".

U Bravskom-Janjila kod Bosanskog Petrovca obeleženo je 15 godina od progona Srba iz Republike Srpske Krajine u hrvatskoj vojno-policijskoj operaciji "Oluja" služenjem parastosa i otkrivanjem spomen ploče poginulima.

Parastos su služili sveštenici Bihaćko-petrovačke eparhije Srpske pravoslavne crkve, a spomen ploču poginulima postavili su Dokumentaciono-informativni centar "Veritas" i prijatelji.

Na njoj piše: "Na ovom drumu 7. avgusta 1995. godine od raketa ispaljenih iz aviona Hrvatskog ratnog zrakoplovstva na izbegličku kolonu iz RSK živote izgubiše: Darinka (Dane) Drča (1927) i njeni unuci Dovica (Dušana) Drča (1989) i Mirjana (Milana) Dubajić (1974), svi iz Brotinje kod Donjeg Lapca, Krstan (Obrada) Vuković (1951), rođen u Han Kolima kod Banjaluke i njegov sin Darko (1982) rođen u Bihaću, obojica živeli u Donjem Lapcu, te Branko (Stevana) Stjelja (1923) i njegov sin Mirko (1961) iz Nadina kod Benkovca".

U "Oluji" su hrvatske i muslimanske snage iz Bosne i Hercegovine ubile oko 2.650 osoba u RSK i izazvale egzodus preko 340.000 Srba.

Posle parastosa u Driniću prikazan je dokumentarni film "Tamo daleko na Petrovačkoj cesti", autora Radeta Mutića.

Parstosu u Bravskom prisustvovali su članovi porodica stradalih u izbegličkoj koloni, direktor Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina Janko Velimirović, predstavnici "Veritasa".

broj komentara 1 pošalji komentar
(subota, 07. avg 2010, 23:01) - anonymous ljubo [neregistrovani]

zalosno

uovome veku je velika zalos sto se ovako nesto desilo na jednog naroda.