Roćen brani Tajland od Šinavatre

Milan Roćen, šef crnogorske diplomatije, rekao da Crna Gora neće dozvoliti bivšem tajlandskom premijeru Taksinu Šinavatri, podizanje tenzija u toj državi. Šinavatra crnogorski državljanin i nije na "crvenoj poternici", navodi crnogorska policija.

Šef crnogorske diplomatije Milan Roćen potvrdio je danas da je tajlandska vlada upozorila Ministarstvo inostranih poslova Crne Gore da "ima indicija" da bi bivši premijer te zemlje Taksin Šinavatra, iz neke treće zemlje, mogao da utiče na podizanje tenzija na Tajlandu.

Roćen je novinarima u parlamentu kazao da Crna Gora "ne bi dozvolila nikome" da sa njene teritiorije radi protiv interesa bilo koje države.

"Pripremili smo odgovor i odgovorićemo da čak i kada bi bilo ko pokušao, ne samo gospodin Šinavatra, da sa teritorije Crne Gore radi protiv interesa bilo koje druge zemlje, nadležni državni organi Crne Gore mu to nikada ne bi dozvolili", rekao je Roćen.

Šinavatra, crnogorski državljanin 

Uprava policije Crne Gore ranije je saopštila da se bivši tajlandski premijer Taksin Šinavatra, za kojim je raspisana međunarodna poternica, nalazi u Crnoj Gori od 13. marta.

Policija je u saopštenju navela da je Šinavatra doputovao u Crnu Goru 13. marta privatnim avionima iz Dubaija, da je crnogorski državljanin i da prema njemu "nema osnova za preduzimanje mera iz svoje nadležnosti".

Građani su u više navrata poslednjih dana viđali bivšeg tajlandskog premijera kako se sa porodicom i pratnjom šeta u Budvi.

Više građana i nekoliko novinara videlo je Šinavatru u nedelju i u utorak uveče kako večera u Starom gradu u Budvi, što su objavili pojedini podgorički mediji.

Prema navodima dnevnog lista "Vijesti", Šinavatra sa porodicom i obezbeđenjem boravi u luksuznoj vili Miločer kod Budve, gde će se zadržati do četvrtka, 18. marta.

Šinavatra ima crnogorski pasoš i za njim su vlasti Tajlanda raspisale poternicu jer je u toj zemlji u odsustvu osuđen na dve godine zatvora zbog korupcije. 

Šinavatra je zbačen sa vlasti 2006. godine posle vojnog udara zbog optužbi za korupciju i zloupotebu vlasti.

Tajlandsko ministrstvo spoljnih poslova tvrdi da Šinavatra koristi lažno ime Taki Šinegra u pasošima koji su mu izdati u Crnoj Gori, Nikaragvi i Ugandi.

broj komentara 29 pošalji komentar
(četvrtak, 18. mar 2010, 20:38) - anonymous [neregistrovani]

Odgovor

I jedan i drugi pomenuti clan su nedemokratski i udbaski. Clanom 8 se onemogucava ili cak oduzima(vec steceno pravo)pravim crnogorskim drzavljanima (zbog tih namerno smisljenih 10 godina), dok se clanom 12 zapravo definise politicka podobnost ili ekonomska isplativost primanja odredjene osobe(sto valjda proverava tajna sluzba).
Kako verovatno ne zna ni rec tzv.crnogorskog, a nije u Crnoj Gori 10 godina jasno je da su pare pravi razlog dobijanja drzavljanstva(smesno je govoriti o bilo kakvim politickim razlozima za dobijanje drzavljanstva u ovakvom slucaju-pranja novca za sta je osumnjicen u Tajlandu) .

(četvrtak, 18. mar 2010, 11:28) - anonymous [neregistrovani]

pravo

Taksin Shinavtra je dobio drzavljasvo Crne Gore po osnovu clana 12 zakona o drzavljastvu(osoba od posebnog interesa za Crnu Goru(ekonomski,politicki)a to iskljucuje clan 8 zakona(boravak 10 godina,znanje jezika i ostalo) znaci sto se tice legalnosti,drzavljanstvo je dato zakonski.
Sto se tice"potjernice",nema potjernice izdate od interpola,jer Interpol smatra da je sudki postupak protiv Shinavatre na Tajlandu vodjen iz politickih motivisanih razloga

(četvrtak, 18. mar 2010, 11:17) - anonymous [neregistrovani]

novi rat?

gospodine prije komentara pogledajte koliko je ljudi iz Grne Gore otislo i borilo se na strani rusa protiv Japana,pogledaj gospodine kako se zove najveci junak tog rata,imas google,nadam se ces dati posle toga komentar...hvala.

(četvrtak, 18. mar 2010, 09:33) - anonymous [neregistrovani]

Dobrodoshli...

...brate Shinavatra u zemlju gdje ce Vas kao kriminalca svrstati u rijed gradjana prvog rijeda. Shto se tiche njegovog porijekla pa on je nashe gore list. Njegov je djed lozhio vatru dok su postavljali shine na pruzi B-B pa otuda i prezime Shina-vatra. Dosta je vishe pitanja oko toga.
Pozdrav iz Kanade.
PS Drago mi je shto CG ne zarati ovamo i sa nama i nashim Indijancima.

(četvrtak, 18. mar 2010, 05:54) - anonymous [neregistrovani]

...da puknem

Dodje mi da.....puknem, hteli ste da kazete, razumem vasm mogu vas shvatiti jer mi se slicno desilo. Interesujeme dali ce ovaj poznati crnogorac dobiti i penziju i CG i koliko ce biti. trebali bi brate da budu lojalni prema svim gradjanima ove divne drzave ( sem srba oni moraju malo da cekaju)

Srpska - crnogorka

(četvrtak, 18. mar 2010, 01:49) - anonymous [neregistrovani]

Genijano

Gde bi nama bio kraj da i mi imamo Mila. Pa to sto on radi nema nigde. Ko je cuo negov komentar sa Cosicem, shvata zasto je CG blize EU nego mi Srbi.

(četvrtak, 18. mar 2010, 00:39) - besan [neregistrovani]

Bice dican

Crnogorac - do zadnjeg dolara!

(četvrtak, 18. mar 2010, 00:32) - anonymous [neregistrovani]

aha

Al su se junacki borili,sto jes jesss...

(četvrtak, 18. mar 2010, 00:18) - anonymous [neregistrovani]

Vlada

A da li je vlata Tajlanda sada legitimna,pitam komentatore koji sve znaju,i kako je sadasnji premijer dosao na vlast u Tajlandu???

(četvrtak, 18. mar 2010, 00:10) - anonymous [neregistrovani]

novi rat?

vidim da ce ovo biti novi rat koji Crna Gora ratuje sa Dalekim istokom... kao onaj sa Japanom koji je trajao vise od 100 godina, a nijesu ni jedan metak pucali jedni na druge.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">