Knin najmlađi grad u Hrvatskoj

U Kninu pre rata živelo 90 odsto Srba, danas 21 odsto. Osim nacionalne, promenila se i starosna struktura stanovništva, pa je po tome Knin najmlađi grad u Hrvatskoj. Budućnost povratka Srba uslovljena i ekonomskom situacijom.

U Kninu danas živi oko 17 hiljada stanovnika, od toga tri hiljade Srba. Međunacionalni odnosi su relativno dobri i nema većih incidenata. Najveći problem je loša ekonomska situacija i nedostatak posla, slažu se i Srbi i Hrvati.

U Kninu je pre rata živelo oko 90 odsto Srba, a danas ih ima 21 odsto.

Pored nacionalne, promenila se i starosna struktura stanovništva, pa je po tome Knin najmlađi grad u Hrvatskoj.

Ima i najmlađu gradonačelnicu Josipu Rimac iz HDZ-a, koja kaže da su u ovom gradu i Srbi i Hrvati pokazali da mogu da žive zajedno.

"U delu suživota mogu reći da nema incidenata na verskoj i nacionalnoj osnovi. Prošli smo fazu pitanja ko je ko", kaže Josipa Rimac gradonačelnica Knina.

"To je istina, zaista nema nikakvih incidenata i međunacionalni odnosi su dobri", kaže Željko Džepina potpredsednik SDSS-KNIN

U gradskom vijeću, odnosno skupštini, HDZ i Srpska demokratska stranaka nisu formalno u koaliciji, ali predstavnici tih partija kažu da dobro sarađuju.

Zamenik gradonačelnice je Srbin iz Samostalne srpske demokratske stranke sa kojim, kako kaže gradonačelnica, dobro sarađuje.

Budućnost povratka Srba, ali i boljeg života svih građana mnogo zavisi od ekonomske situacije.

U "TVIKU - tvornici vijaka", trenutno je zaposleno 250 radnika, a gradonačelnica kaže da ova fabrika uskoro otvara 300 novih radnih mesta i dodaje da na ovom području ima 700 praznih kuća i stanova ali se ljudi ne vraćaju jer nema posla.

"A Srbi koji se vraćaju u Knin, vraćaju se u grad u kojem imaju duboke korene. Pored crkve Svetog Đorđa, koja je sagrađena 1468. godine, nalazi se i bratska kuća, kako je zovu Srbi iz Knina", kaže Boris Milinković sveštenik SPC.

U toj kući Dositej Obradović učio je kninsku decu.

Kao značajnu činjenicu za očuvanje nacionalnog identiteta Srba u severnoj Dalmaciji otac Boris ističe da danas 150-oro srpske dece uči veronauku.

broj komentara 0 pošalji komentar