Читај ми!

Dodik: I dalje ću govoriti da u Srebrenici nije počinjen genocid

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će, i pored krivične prijave Udruženja žrtava i svedoka genocida i Pokreta "Majke enklave Srebrenica i Žepa", i dalje govoriti da na tom prostoru nije počinjen genocid tokom proteklog rata već veliki zločin.

Milorad Dodik je naglasio da, bez obzira na to da li majke stradalih Srebreničana to prihvataju ili ne prihvataju, saoseća s njihovom boli, prenosi Tanjug. 

"Ne mogu to u punoj dimenziji da osetim jer nisam doživeo, ali i kao čovek, političar i predsednik RS apsolutno saosećam s boli majki zbog gubitka najmilijih tokom prošlog rata", naveo je Dodik, koji smatra da udruženja koja su podnela prijave protiv njega "već odavno imaju politički značaj i da su previše involvirani u politiku".

Kad je reč o krivičnoj prijavi, Dodik je naveo da "to znači da ćete, ako progovorite, dobiti krivičnu prijavu".

"Evo, i dalje ću govoriti da tamo nije bio genocid već veliki zločin i saosećam s tim", poručio je Dodik i dodao da je i bivši predsednik Srpske Dragan Čavić izrazio žaljenje i izvinjene zbog toga i podržao izveštaj Komisije za Srebrenicu kao nešto zbog čega će teret snositi buduće generacije, prenosi agencija Fena.

Predsednik RS je ponovio da je potrebno formirati međunarodnu komisiju koja će objasniti sve događaje od 1991. do 1995. godine u Srebrenici i dati kvalifikaciju, što je spreman da prihvati, ali ne i "nametanje od bilo koga, pa i 'Majki Srebrenice'", jer su, kako ocenjuje, "ušle u zloupotrebu tog bola".

Dodik je naveo i da se "forsira" samo to pitanje, a da nije ni pokušano da se odgovori da li je izvršen genocid nad Srbima u Drugom svetskom ratu u Jasenovcu i na nekim drugima mestima.

Udruženje žrtava i svedoka genocida i Udruženje Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa" podneli su danas krivičnu prijavu protiv Dodika zbog, kako se navodi, izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje, razdora ili netrpeljivosti.

Dva udruženja tvrde da je Dodik u više navrata prilikom javnih istupa sa "krajnjom bezobzirnošću i bez elementarnog pijeteta omalovažavao žrtve zločina, pri čemu je posebno otvoreno, u više navrata, negirao zločin genocida u Srebrenici".

Ove godine, 11. jula, navršavaju se dve decenije od zločina počinjenog nad bošnjačkim stanovništvom u Srebrenici koji su, prema optužnici Haškog tribunala, počinili pripadnici Vojske RS 1995. godine.

Dodik je prethodno, nakon predavanja koje je održao na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, izjavio da neće otići u Srebrenicu na obeležavanje godišnjice ovog zločina, jer ne želi da svojim prisustvom legalizuje nešto što je kvalifikovano kao genocid iz, kako je rekao, čisto političkih razloga.

Ponovio je da poštuje ljude i njihov bol, ali kao čovek koji rukovodi Republikom Srpskom ne može da prihvati kvalifikacije koje ne odgovaraju činjenicama bez obzira na to što iza toga "stoji čitav jedan svet koji je upravo hteo da se iskupi kroz svoje delovanje, ili nedelovanje u to vreme".

Poslanici RS protiv Rezolucije

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine odbili su da usvoje Rezoluciju o Srebrenici, koju su predložili poslanici SDP-a Denis Bećirović i Mirsad Mešić, kao i Zaim Backović iz BPS-a.

Iako su predlagači imali nameru da ovaj dom osudi zločin u Srebrenici, poslanici iz Republike Srpske glasali su protiv toga, prenela je Fena.

Tako su sa 25 poslaničkih glasova "za", 13 "protiv" i četiri "uzdržana" odlučili da ne osude sve zločine u BiH, odaju počast svim žrtvama i izraze saučešće porodicama stradalih.

Predstavnički dom odbio je da Rezolucijom oda počast žrtvama u BiH od 1992. do 1995. godine bez obzira na njihovu naciju i veru, kao i da podrži Rezoluciju o Srebrenici Evropskog parlamenta iz 2009. godine, prenosi Fena.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH naknadno će usaglasiti Predlog rezolucije o Srebrenici, javio je portal Klix.ba.

Denis Bećirović rekao je da dvadeset godina od zločina u Srebrenici najviši zakonodavni organ u BiH još uvek nije smogao snage da se izjasni u vezi "s ovom izuzetno osetljivom i bolnom temom za celu zemlju", navodi Klix.ba.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво