"Blumberg": Makedonija mesto novog sukoba SAD i Rusije

Makedonija je najnovije poprište borbe za geopolitičku dominaciju između Rusije i SAD, a Moskva optužuje Vašington da stoji iza pokretanja masovnih protesta protiv vlade Nikole Gruevskog, navodi se u analizi američke agencije "Blumberg".

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov ocenio je da u pozadini demonstracija stoji SAD zbog odbijanja makedonske vlade da uvede sankcije Rusiji i da bi se sprečilo učešće Skoplja u projektu izgradnje gasovoda "Turski tok", navodi Blumberg u tekstu, prenosi Tanjug.

U tekstu se navodi da su, kao što je "često bio slučaj, ruski interesi saglasni sa interesima korumpiranog autoritativnog lidera".

Blumberg podseća da je ruski predsednik Vladimir Putin posle otkazivanja izgradnje gasovoda "Južni tok", koji je bio planiran tako da zaobiđe Ukrajinu, sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom postigao dogovor o izgradnji gasovoda preko Turske, sa planom da gasovod produži dalje na Balkan.

Rusija želi da gasovod prođe kroz Grčku, dok Sjedinjene Države pokušavaju da privole Atinu da se okrene projektu izgradnje gasovoda iz Azerbejdžana.

Za Putina su, kako se ocenjuje u tekstu, protesti u Makedoniji, kao i oni prošle godine u Ukrajini ili još ranije u državama severne Afrike, dirigovani iz SAD, "dok, zapravo, narodi ruše svoje lidere zbog korupcije, krađe izbora i ograničavanja medijskih sloboda".

Greška Zapada, kako je ocenjeno, ogleda se u tome što se njegova podrška reformatorima završava sa promenom režima, pa društva ostaju pri svojim korumpiranim navikama.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво