Читај ми!

Car Dušan smeta Albancima u Skoplju

Novootkriveni spomenik caru Dušanu u Skoplju izazvao negodovanje među makedonskim Albancima. Car Dušan je "okupator zapadnog Balkana" koji nema šta da traži u Skoplju, smatra nevladina organizacija Albanaca "Probudi se". U toku noći oštećen spomenik.

Podizanje spomenika caru Dušanu u glavnom gradu Makedonije zasmetalo je pripadnicima albanske zajednice u ovoj zemlji. Nevladina organizacija "Probudi se" koja okuplja građane albanske nacionalnosti reagovala je nakon što su vlasti postavile spomenik srednjovekovnog srpskog vladara u centru Skoplja.

Dušan je krunisan za srpskog cara 1346. godine u Skoplju, i jedan je od najvećih srpskih vladara. Međutim, organizacija "Probudi se" smatra da je car Dušan "okupator zapadnog Balkana" koji nema šta da traži u prestonici Makedonije.

"Podizanje spomenika srpskom okupatoru govori o krizi identiteta ili o srbofiliji onih koji su ga tu stavili", navodi se u saopštenju ove organizacije.

Kip je postavljen početkom decembra na novom "Mostu civilizacija" u centru Skoplja, u sklopu Vladinog projekta renoviranje glavnog grada nazvanog "Skolje 2014". Spada među tridesetak statua koje predstavljaju istorijske ličnosti iz regiona, od antičkih vremena do Srednjeg veka.

Spomenik je za tamošnje Albance neprihvatljiv, te su se okupili preko društvenih mreža i u petak uveče pokušali da ga razbiju, a na današnjem protestu da ga uviju u crno u čemu ih je sprečila policija.  

Organizacija "Probudi se" navodi da spomenik Dušanu, čiju je izgradnju platila makedonska vlada, a naručili ga bivši lideri skopske opštine Centar, potvrđuje antialbanski karakter projekta "Skoplje 2014".

"Nakon ovoga možemo da razgovaramo kome služi ovo što je Vlada inicirala postavljivanje spomenika srpskog vladara, koji se, ako ne kod Makedonaca, već kod Albanaca, shvata kao vladalac koji je silom prinudio katoličke Albance da postanu Srbi i pravoslavni", rekao je Afrim Gashi iz te organizacije. 

Srpske partije u Makedoniji odmah su od policije zatražile da pronađe počinioce. Sinoćni vandalizam na Mostu civilizacija tumače kao međucivilizacijsku razliku. Podsećaju da će pored spomenika Caru Dušanu tu biti i kipovi drugih istorijskih ličnosti.

"Ostavili smo da svaki narod odabere svoje heroje. Oni su izabrali njihove, a ljudi obično kažu - biraš heroje onakve kakav si ti", kaže Ivan Stoiljković iz stranke DPSM. 

Bojan Popović iz stranke SNS ističe da je ovakav postupak nedozvoljiv u demokratskoj zemlji za kakvu se Makedonija deklariše.

U Skoplju su zbog ovog incidenta pojačali policijsku zaštitu, a  Most civilizacija bio je zatvoren za posetioce i čuvala ga je specijalna policijska jedinica. Kako je najavljeno, spomenik će biti popravljen u najkraćem roku.

U oktobru je novi predsednik opštine Centar Andrej Zernovski pristao na podizanje spomenika slavnim Albancima na teritoriji opštine kako bi smanjio napetosti između Makedonaca i albanske manjine.

Gradonačelnik koji je došao na vlast pre šest meseci izjavio je kako neće sprečavati postavljanje tri spomenika Albancima uprkos činjenici da se uopšteno protivi nastavku rada na projektu "Skoplje 2014".

Međutim, kipovi albanskog pisca Pjetra Bogdanija, katoličkog sveštena Josifa Bagerija i ministra u prvoj makedonskoj vladi Nedžata Agolija još nisu postavljeni na svoja postolja, iako su ona već podignuta.

Na mostu iznad Vardara postavljan je spomenik i kraljeviću Marku, pored cara Dušana, na samom ulazu zgrade Vrhovnog suda i Arheološkog muzeja Makedonije.

Број коментара 113

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво