Читај ми!

"Oluja" pred američkim sudom

Udruženja Srba u Americi traže odštetu od 10 milijardi dolara od kompanije MPRI jer je obučavala hrvatske oficire i vojnike za vreme akcije "Oluja". Slučaj dospeo do federalnog suda u Čikagu. Iz kompanije poručuju da tužba nema osnova i dodaju da je "Oluju" pomogao državni vrh SAD.

Sud u Čikagu prihvatio je tužbu koju su protiv američke kompanije "Militeri profešenal rizorsiz" (MPRI) podnele srpske organizacije u SAD "Žrtve genocida u Krajini" i "Srpski krajiški sabor".

Srbi u Americi tuže MPRI "za učestvovanje u genocidu i progonu 200 hiljada Srba iz Krajine", a u tužbi se navodi da je agencija učestvovala u operaciji "Oluja". Uz tužbu, sudu je dostavljen i ugovor između MPRI i Hrvatske o obuci hrvatskih oficira i vojnika, piše Slobodna Dalmacija.

Sudija Ruben Kastiljo iz federalnog suda u Čikagu proglasio je državu Ilinoj nadležnom za suđenje s obzirom na to da MPRI ima svoje filijale i poslove u toj državi, a Srbi iz Hrvatske koji su podneli tužbu žive u Čikagu, Milvokiju, Rokfordu i okolnim mestima.

"Sud se proglasio nadležnim i to samo znači da će se voditi postupak, ali tužba koju su podneli Srbi iz bivše tzv. Krajine, nema ozbiljno uporište", kaže predstavnik MPRI koji je devedesetih godina radio u bosanskohercegovačkoj kancelariji kompanije, piše Slobodna Dalmacija.

Naime, Srbi su u tužbi naveli da od MPRI traže 10 milijardi dolara (25 hiljada za svakog od 200 hiljada izbeglih Srba) tvrdeći kako je MPRI obučavao oficire Hrvatske vojske za izvođenje "Oluje", pa je tako suodgovoran "za etničko čišćenje, paljenje i ubijanja" na tom području.

"MPRI nije nikakva tajna organizacija, niti obavlja prljave poslove za američku vladu, kako navode neki srpski mediji. MPRI je globalni davalac širokog spektra usluga u vojnim pitanjima, kako privatnim tako i javnim subjektima", kaže anonimni sagovornik Slobodne Dalmacije.

On priznaje da je MPRI 1994. godine sarađivao s Hrvatskom vojskom, ali ne vidi u tome kršenje embarga Ujedinjenih nacija na naoružavanje Hrvatske.

"Mi ne naoružavamo, naša misija je obučavanje kroz proces integrisanog treninga, kako bi se naši korisnici podučili kako da organizuju logističku podršku, pružamo i intelektualni servis s ciljem razvijanja pune svesti vojnog sektora o njegovoj ulozi u demokratskom društvu, o mehanizmima demokratske kontrole vojske i slično", kaže predstavnik MPRI.

"Mi ne možemo biti odgovorni ako naši partneri – a sarađujemo s javnim i privatnim sektorom širom sveta – svojim delovanjem prekrše bilo koje nacionalne ili međunarodne zakonske norme. U Hrvatskoj je, po ugovoru s MPRI, obuku vršio general Ričard B. Grifit, a obuka se odnosila na temu nacionalne bezbednosti i odbrane tranzicionog društva kakvo je tada bilo hrvatsko. Ako je kasnije i bilo kršenja međunarodnih normi ratovanja, odnosno proterivanja i razaranja, ne može se za to okriviti MPRI", kaže predstavnik te kompanije.

Izvor hrvatskog lista priznaje da je u akciju "Oluja" bio uključen američki državni vrh.

"Smešno je za akciju kakva je bila 'Oluja' optuživati jednu fabriku. U pripremu i vođenje te akcije bio je uključen američki državni vrh. Ante Gotovina je uoči 'Oluje' posetio trening centar u američkom Fort Irvinu, a nakon toga je u društvu dvojice američkih atašea obišao Dinaru. Tuđman je od Bila Klintona dobio zeleno svetlo za početak akcije. Dakle, te su se stvari odvijale na najvišem vrhu", navodi predstavnik američke kompanije.

Oni koji su podneli tužbi, dodaje, svesni su da tužbu ne mogu da okrenu protiv američke države, "pa su se dosetili naplate preko MPRI". 

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво